DOGODINE U BEOGRAD NA DVA TOČKA: U Novom Sadu održana prva nacionalna konferencija o biciklizmu

J. SIMIĆ

28. 09. 2022. u 19:33

VEĆ i same činjenice da je prvi bicikl najverovatnije konstruisao Mikelanđelo, zatim da je ovo prevozno sredstvo Evropa počela da koristi u pretprošlom veku, a minulog stoleća širom sveta proizvedeno je više od milijarde dvotočkaša, bili su više nego dovoljan povod da se domaći i strani eksperti iz oblasti biciklizma okupe danas i sutra, u Novom Sadu, na prvoj nacionalnoj konferenciji i razmotre temu „Budućnost na dva točka“.

ДОГОДИНЕ У БЕОГРАД НА ДВА ТОЧКА: У Новом Саду одржана прва национална конференција о бициклизму

FOTO: Milorad Radojević (Grad NS)

Na skupu koji je u zdanju Skupštine AP Vojvodine organizovao Dunavski centar za kompetenciju, a kojem prisustvuju urbanisti, saobraćajni eksperti, predstavnici nevladinih organizacija, kao i institucija i lokalnih samouprava u Srbiji, o iskustvima Novog Sada u ovoj oblasti govorio je član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević.

- Novi Sad intenzivno ulaže u razvoj biciklizma. U poslednjih nekoliko godina izgrađeno je 22,5 kilometara novih biciklističkih staza, rekonstruisano 40 kilometara postojećih, tako da danas grad ima više od 90 kilometara biciklističkih staza - rekao je Radojević, dodajući da ovaj grad ima 40.000 biciklista, a taj broj se ubrzano uvećava.

Podsetio je i da je Novi Sad prva lokalna samouprava koja je iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine subvencionisala sa 10.000 dinara nabavku novih bicikala za građane. Za ovu namenu je ukupno izdvojeno 38 miliona dinara. Grad promoviše biciklizam kao sport i kod najmlađe populacije i u prethodne dve godine je 120 najboljih učenika iz svih osnovnih i srednjih škola dobilo na poklon bicikl.

FOTO: Milorad Radojević (Grad NS)

Za Novi Sad ciklo-turizam je sve značajniji i privlači veliki broj turista, jer se nalazi na ruti EuroVelo 6 koja povezuje Atlanski okean sa Crnim morem.

A da cela Vojvodina ima potencijal za razvoj ciklo-turizma ukazao je i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević. Pored IPA projekta Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata, koji ima za cilj izradu projektno-tehničke dokumentacije za deo biciklističke staze u Kanjiži, u toku je rad na projektno-tehničkoj dokumentaciji, zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i građevinarstva, koji treba da odredi jasnu trasu i vrednost biciklističke staze od Novog Sada do Beočina. Ujedno, to će biti i pešačka staza.

- Nastavljamo da razvijamo biciklizam na Fruškoj gori i sredinom sledeće godine krenućemo sa revizijom idejnog rešenja biciklističke staze od Beograda do Novog Sada. To je stari projekat koji želimo da revidiramo, jer ga smatramo izuzetno značajanim sa stanovišta turizma – najavio je Ivanišević.

Generalni sekretar Dunavskog centra za kompetenciju Boris Kamernik je u ime organizatora rekao da je ova konferencija deo projekta Interreg Danube Transnational Programme – Danube Cycle Planse i ima za cilj da predstavi Nacrt nacionalne strategije o bicikliranju kroz zanimljive razvojne projekte.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ODBILA SAM BOLJI ŽIVOT, TO SE NE ZNA: Uloga Emilije Popadić bila je namenjena DRUGOJ velikoj glumici