LEČENJE PO ISTIM USLOVIMA ZA SVE: Bakić - Kvalitetna zdravstvena zaštita svima

J. Lemajić

10. 09. 2022. u 06:33

POSLE decenija čekanja, više od 9.000 stanovnika Prozivke, jednog od najvećih naselja u Subotici, dobilo je ambulantu.

ЛЕЧЕЊЕ ПО ИСТИМ УСЛОВИМА ЗА СВЕ: Бакић - Квалитетна здравствена заштитa свима

Foto: Strahinja Babović

U izgradnju savremenog objekta Doma zdravlja Subotice sa četiri ordinacije i drugim prostorijama uloženo je 63,5 miliona dinara, koje su obezbedili Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije i Grad Subotica.

Nekoliko meseci ranije u prigradskom naselju Mala Bosna ponovno je stavljena u funkciju ambulanta u čiju je adaptaciju i obnovu iz gradskog budžeta izdvojeno 5,2 miliona dinara.

- Mogu s ponosom reći da Grad Subotica daje sve od sebe da naši sugrađani, bez obzira na to da li žive u gradskim ili prigradskim mesnim zajednicama, imaju zdravstvenu zaštitu kakvu zaslužuju. To ćemo nastaviti i ubuduće, a sve to ne bismo mogli realizovati da nemamo politiku mira i stabilnosti koju sprovodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić - ističe Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

Suboticu očekuje i najveća investicija u zdravstvo - rekonstrukcija Opšte bolnice, vredna više od 40 miliona evra. Urađene su opsežne pripreme za kompletnu obnovu i osavremenjavanje glavne zgrade i još 16 objekata u krugu bolnice, površine 35.000 kvadrata. Radove na obnovi objekta kome gravitira više od 150.000 ljudi iz svih krajeva severa Bačke finansira republička Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, a Grad Subotica je obezbedila 50 miliona dinara za kompletiranje projektno-tehničke dokumentacije.

 

Broj hirurških sala sa sadašnjih pet biće povećan na osam, što će povećati broj operativnih intervencija. Postojeća četiri lifta biće zamenjena novim uz dodatna tri koji će biti u službi pacijenata i posetilaca, dok će bolnica dobiti još najmanje šest novih tehničkih i teretnih liftova za prevoz sanitetskog materijala. Radovi će se izvoditi fazno kako ne bi bila ugrožena osnovna delatnost - briga o zdravlju pacijenata.

SENZORI U PODU

Projektanti su morali da ispune nekoliko važnih uslova - da razdvoje stacionarni od ambulantnog dela Opšte bolnice, da svi objekti budu povezani "toplom" vezom. Hospitalni deo imaće dvokrevetne i jednokrevetne sobe s kupatilom, modularni sistem podešavanja uz ležaj, kao i senzore u podu - javljače pada pacijenta.

NABAVLjENO I VOZILO ZA DIJALIZU

OVE godine nisu zaboravljeni ni teški pacijenti, koji svakodnevno odaze na dijalizu. Za njihov prevoz Grad Subotica je obezbedio novo vozilo za koje je izdvojeno 4,5 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ROMANI LETICE MILOVANOVIĆ: Borska spisateljica večeras u Paraćinu