LANSIRAJU SATELITE U KONZERVI: Aerodrom na Čeneju, nadomak Novog Sada, krajem meseca biće domaćin svetskog finala raketnog šampionata

Lj. P.

02. 09. 2022. u 11:25

SA aerodroma na Čeneju, nadomak Novog Sada, studentski timovi iz 15 zemalja će od 25. do 27. septembra, raketama na pogon na čvrsto gorivo, u nebo na visinu na oko 800 metara lansirati satelite, da izmere kvalitet, odnosno, zagađenost vazduha.

ЛАНСИРАЈУ САТЕЛИТЕ У КОНЗЕРВИ: Аеродром на Ченеју, надомак Новог Сада, крајем месеца биће домаћин светског финала ракетног шампионата

Smotra na aerodromu počinje 25 septembra, Foto: N. Karlić

Taj zadatak definisao je žiri predstojećeg Svetskog finala CanSet/raketnog šampionata u organizaciji Konzorcijuma Svetskog finala, predvođenog Indijom i Srbijom, kao inicijatorima njegovog osnivanja.

Predočavajući šta će se dešavati i kako će izgledati nadmetanje, Dušan Radosavljević, direktor Svetskog finala CanSet/raketnog šampionata i predsednik Upravnog odbora Komiteta za razvoj svemirskog programa, kazao je da je šampionat međunarodno takmičenje otvoreno za učesnike iz celog sveta, na kojem svoje zemlje predstavljaju studentski timovi. Koncipiran je kao svako drugo sportsko takmičenje, ima tri faze, nacionalno, kontinentalno i svetsko finale. Naši tim je stigao do svetskog finala.

- Poređenja radi, sve što ima pravi satelit, poseduje i CanSet - objasnio je Radosavljević, dodajući da poseduje i sve sisteme i podsisteme, sve komponente da bi mogla da bude ostvarena misija. Razlika je samo u tome što se ovaj manji, nalazi u konzervi. Pravila za izradu malih su veoma bliska onima za izradu pravih satelita i u tome je suština ovog programa. Odstupanja ne sme da bude.

Predstavljanje detalja merenja, Foto: N. Karlić

Timovi iz 15 zemalja koji su uspeli da prođu veoma zahtevan kvalifikacioni prosec, prema rečima Radosavljevića, na Čeneju će morati da ispune primarnu i sekundarnu misiju.

- Senzori za merenje kvaliteta, odnosno zagađenje vazduha staviće se na CanSet, a sve zatim u konzervu, koja je spojena sa padobranima, pa u deo rakete i lansira se na nekoliko stotina metara - objašnjava Radosavljević, kako će izgledati primarna misija.

Foto: N. Karlić

- CanSet se odvaja od rakete, otvaraju se padobrani i prilikom spuštanja počinje merenje parametara i slanje telemetrije, koju timovi moraju da prihvate preko svojih antena. U sekundarnoj misiji, timovi imaju zadatak da obrnu postupak. Od antene će slati komandu ka satelitu, i ukoliko ne dođe do fizičke promene na satelitu, misija nije uspela.

Foto: N. Karlić

PRAVI MAMAC ZA TURISTE

KOMITET za razvoj svemirskog programa i Pokrajinski sekreterijat za privredu i turizam su 26. avgusta uspostavili saradnju u cilju daljeg razvoja svemirskog programa u Srbiji.

- Čast je da budemo deo ovog programa, i da onda možemo sledeće godine da kreiramo turistički proizvod koji će na Čenej, Bikovo i Sremsku Mitrovicu, ako budemo uspeli da dovedemo do viših tačaka, dovesti turiste kojima je ovo sigurno vrlo interesantno - kazao je dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)