JANIKINA TAMBURICA OPET U SRBIJI: Instrument Brazila stigao do njegovog voljenog Petrovaradina, zahvaljujući porodici Bogdan

S. BAJIĆ

01. 09. 2022. u 10:32

TAMBURICA prim, Janike Balaža (1925-1988), prva na kojoj je čuveni majstor žice i pera predvodio legendarnih "Osam tamburaša s Petrovaradina", krasiće vitrine i biće najdragoceniji eksponat budućeg muzeja tamburaštva u Novom Sadu.

ЈАНИКИНА ТАМБУРИЦА ОПЕТ У СРБИЈИ: Инструмент Бразила стигао до његовог вољеног Петроварадина, захваљујући породици Богдан

Janika Balaž, Foto Arhiva "Novosti"

Zahvaljujući najpoznatijem panonskom šansonjeru i počasnom predsedniku Svetske tamburaške asocijacije Zvonku Bogdanu i njegovom sinu, koji živi u Brazilu i u čijem je vlasništvu bio instrument na kojem je Balaž svojevremeno maestralnim solo deonicama ostavljao publiku bez daha, tamburica je stigla u Novi Sad. Vlasnik ju je donirao, kao poseban deo postavke, dr Jovanu Pejčiću, osnivaču budućeg muzeja.

- Moj sin Sigmund i ja smo odlučili da Janikinu tamburicu, koja je obišla više od pola sveta, poklonimo muzeju tamburaštva - kaže za "Novosti" Zvonko Bogdan. - To je prvi prim na kojem je Janika svirao, a u mojim rukama završio je kao njegov poklon. Naime, 1980. Janiki sam za rođendan napisao i poklonio pesmu "Tamburice moja, moj plamenu beli".

Na koncertu sa Zvonkom Bogdanom, Foto Privatna arhiva

Naravno, dirnuo sam ga, a on mi je zauzvrat pokonio tamburicu.

Bogdan je u međuvremenu tamburicu predao sinu Sigmundu, a on je dragoceni instrument ovih dana vratio u Srbiju.

- Mnogo sam se obradovao kada mi je Jovan Pejčić, saopštio da se osniva muzej tamburaštva. Predložio sam sinu da doniramo Janikin prim i on je prihvatio. Iskreno, nije mi lako da se odvojim od takve dragocenosti, ali kada je reč o tamburaštvu, tu nema govora. Biće mi drago da sadašnje i buduće generacije vide instrument koji je ušao u istoriju - rekao nam je Bogdan.

Jovan Pejčić, ističe da je Janikina tamburica nešto što je nedostajalo duši Novog Sada.

- Svakako da će takva dragocenost biti svedočanstvo tradicije i istorije i svojom "težinom" nosiće čitavu postavku muzeja. Dogovor je da, kada krajem ove godine budemo otvarali muzejsku postavku, Janikina tamburica na poseban način zauzme svoje mesto - kaže Pejčić.

RESTAURACIJA I KONZERVACIJA

ALEKSANDAR Antunović, kustos Muzeja Vojvodine, koji učestvuje u organizaciji rada budućeg muzeja tamburaštva, naglašava da je Janikina tamburica jedan od reprezentativnih eksponata, s obzirom na to da nema mnogo drugih predmeta od Janike Balaža.

- Pre izlaganja, tamburica ide u ruke restauratora i konzervatora, da se vidi šta je potrebno za konzervaciju - kaže Antunović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (1)

RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre Pariz 2024?