KRST ZASIJAO PUNIM SJAJEM: U rekonstrukciji ikonostasa Pazarske crkve u Pirotu završen veoma važan posao

V. ĆIRIĆ

02. 09. 2022. u 07:10

REKONSTRUCIJA ikonostasa Pazarske crkve u Pirotu, inače mukotrpan posao sa kojim su se suočili restauratori beogradskog Narodnog muzeja, odmiče dinamikom koju dozvoljava struka, a proteklih dana okončana je jedna od ključnih faza.

КРСТ ЗАСИЈАО ПУНИМ СЈАЈЕМ: У реконструкцији иконостаса Пазарске цркве у Пироту завршен веома важан посао

Foto V. Ćirić

Na vrhu ikonostasa iz 1854. godine, koji su svojevremeno radili majstori čuvene Samokovske freskoslikarske škole, postavljen je centralni krst koji je prethodno detaljno restauriran. S jedne i druge strane glavnog krsta, narednih dana biće postavljene ikone kojima su restauratori takođe udahnuli novi život.

Tokom proteklih meseci, stručnjaci su tokom restauracije otkrili i detalje za koje se do sada nije znalo. Konzervator Narodnog muzeja iz Beograda Aleksandar Cvetinović, kaže da je okončana vrlo važna faza ovog zahtevnog posla koji podrazumeva dosta znanja, strpljenja, umeća i stručnosti.

- Završili smo vrlo kompleksnu fazu koja je sa konzervatorskim tretmanom centralnog krsta trajala od četiri do pet meseci. Takozvana gornja zona ikonostasa je bukvalno božanstvena i po duborezu i po slikarstvu. Obradovali smo se kada smo nakon skidanja taloga i slojeva oksidiranih lakova, videli kakvo je slikarstvo u pitanju. Pre restauracije ovde je bio jedan potpuni mrak, koji se nakupio svih minulih godina.

Otkriveni i tonovi koji se koriste za izradu pirotskih ćilima, Foto V. Ćirić

Sledeća faza restauracije jeste takozvana južna zona, gde će se obaviti i rekonstrukcija duboreza zbog oštećenja izazvanih gorevinom. Verujemo da ćemo do kraja ove godine uraditi i taj deo ikonostasa - kaže restaurator Cvetinović.

Prema njegovim rečima, restauratori su otkrili da su pojedine ikone proteklih decenija bile premazivane čak sa 11 slojeva raznih lakova i farbi, u nameri da se zaštite. Sve je to skinuto ili će biti skinuto, a na pojedinim ikonama su otkriveni i tonovi boja koje se koriste za izradu pirotskih ćilima. Vrednost kompletne restauracije ikonostasa ove pirotske crkve je oko 250.000 evra, Kompletan posao je podeljen u šest faza, a sada je negde na polovini. Finansiraju ih lokalna vlast i mnogobrojni donatori.

Aleksandar Cvetinović, Foto V. Ćirić

IZGLED KAO 1854, KADA JE NAPRAVLjEN

DRAGAN Krasić, predsednik Crkvene opštine Pirot, zadovoljan je onim što je do sada restauracijom otkriveno i urađeno.

- Srećan sam što će ostati budućim generacijama i što će u vremenima koja slede predstavljati Pirot i Srbiju. Do kraja godine trebalo bi da bude završen južni deo i otpočeta restauracija srednjeg dela ikonostasa. Radovi na prstoničkim ikonama biće okončani za godinu dana. Verujemo da će za dve do dve i po godine biti završeni kompleti konzervatorsko-restauratorski radovi i ikonostas dobiti izgled kakav je imao 1854. godine, kada je i napravljen - kaže Krasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri