ĆILIM U PROTOKOLU: Piroćanci na Maloj sceni na zanimljiv način okončali trodnevni Festival ćilima

V. Ćirić

28. 08. 2022. u 13:11

IZLOŽBOM pirotskih ćilima, u ovom gradu je okončan Prvi festival pirotskog ćilima. Najvredniji primerci pirtskog Muzeja „Ponišavlje“ bili su izloženi ispred takzvane Male scene u dvorištu starg doma JNA, a postavka i modna revija sa motivima ćilima dizajnerke i novinarke Silvane Tošić, poprilično je zainteresovala Piroćance.

ЋИЛИМ У ПРОТОКОЛУ: Пироћанци на Малој сцени на занимљив начин окончали тродневни Фестивал ћилима

Foto: V. Ćirić

Osim već učinjene zaštite geografskog porekla, Piroćanci najavljuju i mogućnost da se čuvena prostirka nađe na listi nematerijalne kulturne baštine UNESK-a.

- Do sada smo u više navrata organizovali tkačke kolonije na Staroj planini, odnosno u selu Dojkinci i to je imalo dobar odjek, ali je i jedan od načina da se ćilim zaštiti. Imali smo veliki broj poseta stranih ambasadora u ovoj koloniji, zaštitili smo geografsko poreklo ćilima,dosta smo uložili u očuvanje ovog starog zanata. Vlada Srbije, otkupljuje ćilime, poklanja ih stranim zvanicama, što znači da je ćilim postao deo zvaničnog protokola. Sledeći cilj je da ćilim bude deo svetske nematirijalne kulturne baštine UNESK-a, da svaka ambasada Srbije bilo gde u svetu ima primerak pirotskog ćilima. Naše ćilimarke rade i ćilime za Hilandar, a izatkaće i sve replike ćilima iz bogate zbirke Muzeja „Ponišavlje“-kaže gradonačelnik Vladan Vasić.

Posetioci završne manifestacije Festovala ćilima, mogli sud a vide i neke od najstarijih predmeta koji potiču iz 19 veka, a nalaze se u zborci pirotskog Muzeja.

Uz konstataciju da je geografsko poreklo ćilima zaštićeno 2002. godine, istoričarka umetnosti i direktorka Galerije Radmila Vlatković, kaže da je pirotskalj Gradska uprava formirala Komisiju koja treba da obrzbedi dokumetaciju za zaštitu ćilima kod UNESK-o. Ovsaj predlog Piroćanaca podržaće i država i verovatno će uspeti-veruje Vlatkovićeva.

-Sa motivima pirotskog ćilima koji su se našli na odeći proteklih godina smo imali veliki broj nastupa na revijama širom Evrope i Srbije. Ćilim je okupio sve Piroćance. Duhovna snaga Piroćanaca leži u ćilimu i ovo je oda čuvenom zanatskom proizvodu koji je i umetničko delo. Verujem da će ovaj festival poprimiti svestke razmere i da će ćilim biti zaštićenm kod UNESK-a-kazala je Silvana Tošić.

Proteklih nekoliko dana u Domu kulture, pod oskriljem Festivala Ćilima, bile su organizovane škole tkanja za odrasle koji su želeli da se oporobaju u ovom zanatu, ali i za srednjoškolce. Trenutno je u jednoj radionici desetak polaznica koje treba da čine okonsicu pirotskog ćilimarstva u budućnosti.Radionicu je vodila iskusna ćilimarka Slavica Jovanović, koja veruje u bolje dane ovog zanata koji je slavu Pirota proneo po celom svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)