KANDIDUJU ĆILIM ZA UNESKO: U Pirotu je izložbom i modnom revijom na maloj sceni okončan trodnevni festival koji slavi čuvenu prostirku

V. ĆIRIĆ

29. 08. 2022. u 10:20

OSIM već učinjene zaštite geografskog porekla, Grad Pirot pokrenuće proceduru da se čuveni pirotski ćilim nađe i na listi nematerijalne kulturne baštine Uneska.

КАНДИДУЈУ ЋИЛИМ ЗА УНЕСКО: У Пироту је изложбом и модном ревијом на малој сцени окончан тродневни фестивал који слави чувену простирку

Revija modela inspirisanih tradicionalnim dezenom, Foto Tanjug

Ovo je najavio gradonačelnik Vladan Vasić na "Prvom festivalu pirotskog ćilima", koji je okončan velikom izložbom najvrednijih primeraka čuvene prostirke.

Radi se o izuzetnim eksponatima iz ovdašnjeg Muzeja Ponišavlja koji su bili izloženi ispred tzv. Male scene u dvorištu nekadašnjeg Doma JNA, a postavka i modna revija sa motivima ćilima dizajnerke i novinarke Silvane Tošić zainteresovala je brojne Piroćance.

- Do sada smo u više navrata organizovali tkačke kolonije na Staroj planini, odnosno u selu Dojkinci, i to je imalo dobar odjek, ali je i jedan od načina da se ćilim zaštiti.

Foto V. Ćirić

Imali smo veliki broj poseta stranih ambasadora u ovoj koloniji, zaštitili smo geografsko poreklo ćilima, dosta smo uložili u očuvanje ovog starog zanata. Vlada Srbije otkupljuje ćilime, poklanja ih stranim zvanicama, što znači da je ćilim postao deo zvaničnog protokola. Sledeći cilj je da ćilim bude deo svetske nematerijalne kulturne baštine Uneska, da svaka ambasada Srbije bilo gde u svetu ima primerak pirotskog ćilima. Naše ćilimarke rade i ćilime za Hilandar, a izatkaće i sve replike ćilima iz bogate zbirke Muzeja Ponišavlja - kaže gradonačelnik Vladan Vasić.

Foto V. Ćirić

Posetioci završne manifestacije "Festivala ćilima" mogli su da vide i neke od najstarijih predmeta koji potiču iz 19. veka, a nalaze se u zbirci pirotskog Muzeja.

Uz konstataciju da je geografsko poreklo ćilima zaštićeno 2002. godine, istoričarka umetnosti i direktorka Galerije Radmila Vlatković kaže da je pirotska Gradska uprava formirala Komisiju koja treba da obezbedi dokumentaciju za zaštitu ćilima kod Uneska.

Foto V. Ćirić

Ovaj predlog Piroćanaca podržaće i država, i verovatno će uspeti - veruje Vlatkovićeva.

- Sa motivima pirotskog ćilima, koji su se našli na odeći, proteklih godina smo imali veliki broj nastupa na revijama širom Evrope i Srbije. Ćilim je okupio sve Piroćance.

Duhovna snaga Piroćanaca leži u ćilimu i ovo je oda čuvenom zanatskom proizvodu koji je i umetničko delo. Verujem da će ovaj festival poprimiti svetske razmere kada ćilim dobije status u Unesku - kazala je Silvana Tošić.

Gradonačelnik Vladan Vasić, Foto V. Ćirić

NASLEDNICI NA OBUCI

PROTEKLIH nekoliko dana u Domu kulture, pod okriljem "Festivala ćilima", bile su organizovane škole tkanja za odrasle koji su želeli da se oprobaju u ovom zanatu, ali i za srednjoškolce. Trenutno je u jednoj radionici desetak polaznica koje treba da čine okosnicu pirotskog ćilimarstva u budućnosti. Radionicu je vodila iskusna ćilimarka Slavica Jovanović, koja veruje u bolje dane ovog zanata koji je slavu Pirota proneo po celom svetu.

Ovaj zanat zahteva veliku upornost, Foto V. Ćirić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati