KUTAK ZA MLADE U HANIBALA LUCIĆA: Subotica dobija Omladinski centar nalik novosadskom, koji je proglašen najboljim u Evropi

J. LEMAJIĆ

23. 08. 2022. u 11:24

SVESNI činjenice da mladima treba da pruži što bolje uslove, kako za rad, tako i za aktivnosti koje rade u slobodno vreme, Subotica će uskoro dobiti savremeni Omladinski centar, nalik OPENS-u u Novom Sadu, koji je proglašen najboljim u Evropi.

КУТАК ЗА МЛАДЕ У ХАНИБАЛА ЛУЦИЋА: Суботица добија Омладински центар налик новосадском, који је проглашен најбољим у Европи

Foto J. Lemajić

Omladinski centar biće u Ulici Hanibala Lucića 7, a njegovo opremanje podržaće premijerka Ana Brnabić, kojoj je nedavno predstavljen projekat.

- Razgovori o formiranju Omladinskog centra počeli su lane, kada se Bojan Šoralov, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, sastao sa predstavnicima OPENS i tada se otvorila prilika da Subotica bude jedan od gradova koji će dobiti Omladinski centar.

Potom smo održali nekoliko sastanaka sa predstavnicima Grada, Kancelarijom za mlade, udruženjima, kako bismo našli što bolje rešenje. Najteže je bilo naći adekvatnu lokaciju, ali smo našli objekat koji je u vlasništvu Grada Subotice i nije u zaštićenom jezgru, te može da se obnovi - objašnjava Nataša Aleksić, članica Gradskog veća za sport i omladinu.

Mesto budućeg Omladinskog centra u Subotici, Foto J. Lemajić

Kuća je trenutno u lošem stanju, ali će po realizaciji projekta to biti moderan objekat sa tri sale za predavanja, kancelarijama, sanitarnim čvorom... Objekat ima zajedničko dvorište, ali će ono biti pregrađeno i neće smetati komšijama. Obnovu i opremanje Omladinskog centra finansiraće Vlada Srbije sa 22 miliona dinara, dok je Grad Subotica uradio projektno-tehničku dokumentaciju i obezbedio neophodne dozvole.

- Trudili smo se da nađemo rešenje koje će biti racionalno, a opet da odgovori potrebama i zahtevima projekta. Sredstva za Omladinski centar mogu da budu obezbeđena već predstojećim rebalansom republičkog budžeta ili najkasnije u budžetu za narednu godinu - ističe Nataša Aleksić. - Omladinski centar će biti mesto gde će raditi Kancelarija za mlade, čije su kancelarije sada u Novoj opštini, a prostor koji koristi za rad na Autobuskoj stanici, zbog čega smo imali dosta kritika. Prostor će biti dovoljno velik da u njemu rade i druga udruženja koja se bave mladima, da organizuju svoje programe i aktivnosti.

Nataša Aleksić, Foto privatna arhiva

UZ PODRŠKU PREMIJERKE

Uz Suboticu, omladinske centre će dobiti i Sombor, Niš i Mionica. Tim povodom, premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević razgovarali su sa delegacijama iz ovih mesta, kao i predstavnicima OPENS, a na sastanku je dogovorena puna podrška realizaciji ovog projekta.

- Moderne omladinske centre uspostavljaćemo širom zemlje. Istovremeno, nastavljamo odličan dijalog sa Krovnom organizacijom mladih Srbije, radimo na donošenju zakona vezanih za mlade, kao i na obezbeđivanju sredstava za programe kao što je "Moja prva plata" - najavila je premijerka.

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona