"BANATSKI DANI TEKU" U ZRENJANINU: Bogat program festivala kulturnog nasleđa

B. Grujić

08. 08. 2022. u 16:06

FESTIVAL kulturnog nasleđa pod nazivom "Banatski dani teku", održaće se od petka 12. do nedelje 14. avgusta u atrijumu Muzeja u Zrenjaninu.

БАНАТСКИ ДАНИ ТЕКУ У ЗРЕЊАНИНУ: Богат програм фестивала културног наслеђа

Foto: Muzej Zrenjanin

Nematerijalno kulturno nasleđe, izuzetno bogate multikulturalne sredine kakav je Banat, učesnici će predstaviti  kroz tradicionalne izvođačke umetnosti, zatim tradicionalna umeća, veštine i zanate i tradicionalnu i po mnogo čemu, jedinstvenu banatsku kuhinju. 

Foto: Muzej Zrenjanin

Učesnici trodnevnog programa su predstavnici većinskih naroda koji naseljavaju Banat, Srbi, Rumuni, Slovaci i Mađari.

Foto: Muzej Zrenjanin

Prvog dana festivala lokalne zajednice će se predstaviti tradicionalnom imuzikom, pesmom i igrom, sledećeg dana biće predstavljena tradicionalna umeća, veštine i zanati, a na kraju, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa znanjima vezanim za preradu i upotrebu vune, nekada najzastupljenije sirovine, a akteri će presti i upredati niti, plesti i tkati na razboju, a biće predstavljen i jedan od najstarijih zanata, pustovanje vune. 

Foto: Muzej Zrenjanin

Trećeg i poslednjeg dana,  biće predstavljena tradicionalna trpeza, čiji sadržaj čini krunu etno bogatstva jednog naroda ili regije, uz predstavljanje tradicionalnog nedeljnog ručka, sa žutom supom sa domaćim rezancima, rinflajšem i sosom od višanja, ali i brojnih drugim kulinarskim đakonijama, karakterističnim za Banat i ravnicu.

Početak programa je svakog dana u 18 časova, uz  slobodan ulaz.

BONUS GALERIJA: Ovako će izgledati nova zgrada Beogradske filharmonije

BONUS VIDEO: VELIKA NARODNA IGRANKA U JAGODINI - I ove godine razvilo se najveće narodno kolo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)