UZ "STRAŽARA" BRŽI OPORAVAK: Aparat za detekciju limfnog čvora u UKC Niš sprečava brojne hirurške komplikacije

J. ĆOSIN

05. 08. 2022. u 07:44

PRAKSU da se kod pacijenata koji operišu karcinom dojke, obavezno uklone i limfne žlezde ispod pazuha, nakon čega neretko dođe do oštećenja funkcije ruke, promenio je aparat za detekciju limfnog čvora "stražar", koji pre operacije procenjuje da li ima potrebe da se žlezde izvade ili ne.

УЗ СТРАЖАРА БРЖИ ОПОРАВАК: Апарат за детекцију лимфног чвора у УКЦ Ниш спречава бројне хируршке компликације

Foto J. Ćosin

Oboleli od melanoma i žene sa karcinomom dojke koji se leče u niškom Univerzitetskom kliničkom centru, dobili su tu mogućnost da izbegnu vrlo složenu operaciju.

Aparat "stražar" niškoj bolnici doniran je lane, a niški stručnjaci su na obuku išli u Beč. Nišlijka Nataša Ristić (49) jedna je od 15 pacijentkinja koje su zahvaljujući ovom uređaju, uspele da izbegnu disekciju aksile, te na taj način i moguće komplikacije ove operacije. Nataši je urađeno mapiranje sentinelne žlezde u aksili (potpazušju), koja je pregledana patohistološki i ustanovljeno je da u njoj nema tragova metastaza, pa ostale žlezde nisu izvađene.

- Urađena mi je radikalna mastektomija obe dojke sa primarnom rekonstrukcijom, ali sam sačuvala aksile zahvaljujući tom aparatu, jer je pokazao da u njima nema tragova metastaza. Žene koje izvade potpazušne žlezde teže se oporavljaju, u takvim situacijama sve što može da pomogne je zlata vredno, i meni je mnogo značila jedna intervencija manje - opisuje Nataša svoje lečenje na Klinici za endokrinologiju i hirurgiju dojke.

Doktor Đorđević (levo) i doktor Karanikolić (desno) na obuci u Beču, Foto Privatna arhiva

Dr Miodrag Đorđević objašnjava da je ovaj uređaj neophodan za dijagnostiku i terapiju raka dojke, ali i za kožni melanom.

- Limfni nodus se 24 sata pre operacije obeležava uz pomoć radioaktivnog elementa u Centru za nuklearnu medicinu. Uređaj meri radioaktivnost u nodusu i on se na taj način precizno detektuje, a zatim i odstranjuje. Patohistološkom obradom se ustanovljava da li je limfni nodus zahvaćen metastazom. U slučaju da je nalaz pozitivan, radi se disekcija aksile, a kod negativnog nalaza ova procedura se ne radi. Dosad je urađeno 36 sentinel biopsija, od kojih kod 17 žena sa karcinomom dojke, a ostalo su bili melanomi. Od tih 17 žena, samo kod dve je sentinel limfni nodus bio pozitivan dok su ostale sačuvale žlezde u pazuhu - kazao je dr Đorđević. Bez ovakvog aparata, jedini način utvrđivanja zahvaćenosti limfnih nodusa bila je kompletna disekcija pazušne jame i patohistološka verifikacija. Nažalost, kod 30 odsto pacijentkinja kod kojih je urađena ova intervencija javlja se limfedem ruke, smanjuje senzitivnost kože i dolazi do smanjivanja pokretljivosti ruke.

BOLjI KVALITET ŽIVOTA

OVAJ aparat omogućava izvođenje poštednih hirurških procedura, posebno konzervaciju pazušne jame, što znatno povećava kvalitet života operisanih bolesnika.

- Kod karcinoma dojke i melanoma, metastaze se najčešće šire limfogenim putem, a ovaj aparat omogućava da otkrijemo žlezdu koja se zove "sentinel", odnosno "stražar" limfni nodus. On prvi biva zahvaćen metastazama kod ove dve vrste karcinoma, pa je najznačajniji indikator za ustanovljavanje proširenosti bolesti - kaže dr Đorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!