I DRONOM NA POŽARE: Pripadnici negotinskog Vatrogasno-spasilačkog odeljenja non-stop na terenu

S. M. JOVANOVIĆ

04. 08. 2022. u 06:20

PRIPADNICI Vatrogasno-spasilačkog odeljenja iz Negotina gotovo neprekidno su na terenu, gaseći požare na strništima koji su sve češći i - zbog vetra - zahvataju sve veće površine.

И ДРОНОМ НА ПОЖАРЕ: Припадници неготинског Ватрогасно-спасилачког одељења нон-стоп на терену

Upotreba savremene tehnologije na terenu, Foto privatna arhiva

Samo tokom jula, intervenisali su 43 puta: 37 gašenja je bilo na otvorenom prostoru, a po tri na saobraćajnim sredstvima i na građevinskim objektima.

Nekontrolisano paljenje strništa prouzrokovalo je i požare u atarima Urovice, Tamniča, Jasenice, Rečke, Sikola... pa u borbu sa vatrenom stihijom sve češće "uskaču" i volonteri, članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Negotina, Popovice i Jabukovca. Po pozivu, stižu i kolege iz Majdanpeka, Bora, Donjeg Milanovca...

Jabukovčani, koji osim atara svog i susednih sela, "pokrivaju" i teritoriju od Slatinskog mosta do Deli Jovana, odnedavno na intervencije idu i sa dronom, koji im je, vele, od velike koristi.

- Tokom gašenja požara u Jasenici, gde je izgorelo oko 100 hektara, a intervenisali smo sa kolegama iz Negotina, Bora i Majdanpeka, savremena tehnologija nam je pomogla oko navigacije i praćenja stihije. Jer, dron može da snimi situaciju i u realnom vremenu pokaže slike sa terena, što nam omogućava da kvalitetnije i brže delujemo - ističu iz pomenutog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, napominjući da su, uprkos dugogodišnjim apelima da ne pale strništa, krajinski poljoprivrednici nastavili sa starom praksom.

Plamen na otvorenom uvek je poseban izazov, Foto DVD u Jabukovcu

U Urovici je, tako, nedavno gorelo oko 500 hektara šuma i njiva, u Jasenici više od stotinu hektara livada i šuma, u Tamniču je vatra pretila vinogradima, a u Vidrovcu su na više mesta paljene strnjike i nisko rastinje.

U Urovici su, saznajemo, imali situaciju da je kamenje sa okolnih brda palo na zemljani put, pa su najpre morali to da uklone, pa tek potom da gase plamen. I, tokom jula su samo oni čak 20 puta izlazili na teren i uspešno ugasili sve požare.

KLADOVLjANI

PRIPADNICI Vatrogasno-spasilačkog odreda iz Kladova su prošlog meseca ugasili 18 požara na otvorenom, od kojih su na nekoliko lokacija - na više od 100 hektara - goreli makija i nisko rastinje. Inače, tokom poslednjih sedam meseci, Kladovljani su intervenisali u 110 navrata - prosečno 16 puta mesečno, a najčešći uzroci izbijanja vatre su bili nemar i nepažnja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!