Pobednički pehar kasačke trke „Dužijanca” gradonačelnik Bakić uručio Branislavu Jokiću

Novosti online

25. 07. 2022. u 10:49

NA Gradskom hipodromu, u organizaciji Konjičkog kluba "Bačka", u okviru dvodnevnog programa održane su kasačke trke „Dužijanca“.

Победнички пехар касачке трке „Дужијанца” градоначелник Бакић уручио Браниславу Јокићу

Foto: Strahinja Babović

Pobednik ove prestižne trke je grlo Nikole Jokića Ejmi Del Duomo, na čijim sulkama je bio Vladimir Pribić. Veliki pehar u trajno vlasništvo Branislavu Jokiću, ocu Nikole Jokića, uručio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Bakić je podsetio da je prošlo više od pola veka kako se „Dužijanca” obeležava kao gradska svečanost i da je davne 1968. godine svečana povorka krenula upravo sa subotičkog hipodroma.

- Žito je uvek bilo naše najveće blago, a posebno u današnjoj globalnoj krizi, dok je konj bio jedan od najplemenitijih saradnika čoveka u teškim poslovima na njivama i najdragoceniji na svakom imanju. Mašine i savremena tehnologija zamenili su konje u obradi njiva, ali su konji ostali nezamenljivi u proslavi Dužijance - rekao je Stevan Bakić.

On je napomenuo da je „Dužijanca” tri dana imala svoju promociju u Novom Sadu u sklopu programa Evropska prestonica kulture.

- Danas je bila završna svečanost na centralnom, Trgu Republike u Novom Sadu i bilo je fenomenalno, a ja sam bio sa mojim Subotičanima i mogu samo da im čestitam - rekao je Bakić.

Gradonačelnik Bakić pozdravio je sve prisutne na današnjoj manifestaciji koja je okupila brojne ljubitelje konjičkog sporta.

- Pozdravio bih sve cenjene goste, naročito sportsku porodicu Jokić iz Sombora, poželeo bih uspeh učesnicima trke i da se ostvari san svih konjara, jahača, trenera i vlasnika da ispleteni venac, jedna od tradicionalnih nagrada Dužijance, završi vašem konju oko vrata - istakao je Bakić.

U ime organizatora trke „Dužijanca“ prisutne je pozdravio i poželeo im dobrodošlicu Miodrag Zagorac. On se zahvalio svima koji su uveličali ovu manifestaciju i pomogli na bilo koji način, a učesnicima poželeo što bolje rezultate i nove rekorde.

Direktor Dužijance Marinko Piuković podsetio je da je Dužijanca manifestacija u znaku završetka žetvenih radova, a jedan od najznačajnijih sadržaja je trka „Dužijanca“.

- Ponosni smo na grad Suboticu i na Konjički klub Bačka što se ova trka i ovoj sport neguju kroz ovu manifestaciju i poželeo bih svim učesnicima u trci što bolje rezultate - rekao je Piuković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije