ZLATKOVIH 1.400 KILOMETARA: Profesor istorije iz Paraćina sutra kreće u novu humanitarnu misiju

Z. RAŠIĆ

22. 07. 2022. u 10:30

NI ovog leta profesor istorije iz Paraćina Zlatko Jovanović, ljubitelj biciklizma, putovanja i avanturizma, a nadasve veliki humanista, neće mirovati u svom rodnom gradu.

ЗЛАТКОВИХ 1.400 КИЛОМЕТАРА: Професор историје из Параћина сутра креће у нову хуманитарну мисију

Zlatko je za ovo putovanje kupio novi bicikl, Foto Z. Rašić

Iz manastira Sveta Petka u Izvoru on će se sutra otisnuti biciklom, svojim omiljenim prevoznim sredstvom, na put dug 1.400 kilometara, do tromeđe Češke, Poljske i Nemačke.

Iako će Zlatko ovu "turneju" finansirati iz sopstvenog džepa, on je pozvao sve pojedince, ustanove i firme da ga podrže i - koliko mogu, doniraju sredstva. Novac uplaćen na dva dinarska računa i jedan devizni otići će manastiru Sveta Petka i humanitarnoj organizaciji "Srbi za Srbe".

Zbog čega baš njima, Jovanovićev odgovor vrlo je jasan. Nema čoveka u Srbiji koji nije čuo za monahinje u Izvoru koje nesebično brinu o štićenicama Doma u manastirskom krugu, ili za organizaciju "Srbi za Srbe". Pre nego što u subotu posle jutarnje službe u manastiru sedne na bicikl, Zlatko će tamo prespavati i dobiti blagoslov mati Glikerije.

- Naši duhovnici kažu: kad daš prilog ženskom manastiru, to ti se duplo računa. Što se tiče organizacije "Srbi za Srbe", to su dobri momci, pravi Srbi! Pomažu da se skuće siromašne porodice sa velikim brojem dece i deca bez roditelja, posebno na Kosovu i Metohiji, u južnoj Srbiji, Republici Srpskoj...

Uspomena iz Gruzije, Foto Privatna arhiva

Jovanović će iz Izvora do Paraćina, pa preko Jagodine, voziti starim putem do Smedereva, gde će prvi put zanoćiti. Kad ostavi Dunav iza sebe, voziće ka Titelu, po izlasku iz Vojvodine kroz Mađarsku... Upoznaće dva prelepa grada, Mohač i Pečuj, u ovom drugom obići će srpsku pravoslavnu crkvu. Tri-četiri dana zadržaće se na Balatonskom jezeru, a potom će jezditi dalje kroz Slovačku, Češku i Poljsku.

- U Bratislavi ću takođe biti nekoliko dana u nekom hostelu, a inače nosim šator jer ima dosta kampova na mojoj ruti. Kroz Češku ću voziti klancima uz njihovu reku Moravu, izbegavajući planine. U Olumucu, kad tamo stignem, obići ću srpsko vojničko groblje. A onda, kad pređem Tatre, stižem u Lužičku Srbiju. Tu su dva mesta koja odavno priželjkujem da vidim i da upoznam te Srbe koji tamo žive. U povratku ću malo pedalati jer ću se vratiti vozom - priča nam Zlatko o svojim planovima.

KONDICIJA

NE plaši se da neće imati kondiciju za toliki fizički napor iako nije posebno trenirao.

- Trebalo je ranije da počnem da vežbam, ali zbog obaveza u školi, gde radim, nisam stigao. Ne strahujem, biciklom sam ranije već stizao do Svete Gore, Barija, Gruzije, Makedonije, čak i Moskve - podseća ovaj entuzijasta.

OBJAVIĆE IZVEŠTAJ O SVAKOM DINARU

DINARSKI račun na koji se može donirati novac manastiru Sveta Petka Izvorska je: 170001054816701462, dok je račun namenjen organizaciji "Srbi za Srbe" 170001054816701559. Devizni račun je zajednički: 35170001054816701656, pa treba naznačiti kome je uplata namenjena. Na kraju putovanja, po povratku, Jovanović će objaviti kompletan izveštaj o donacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!