VRŠNJACI GRADE MOSTOVE: Srpska deca iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske u klupama Skupštine Vojvodine

Lj. PRERADOVIĆ

12. 07. 2022. u 06:30

KLUPE Skupštine Vojvodine do danas nikada nisu bile ispunjene veselijim i mlađim osobama.

ВРШЊАЦИ ГРАДЕ МОСТОВЕ: Српска деца из Словеније, Хрватске и Мађарске у клупама Скупштине Војводине

Foto N. Karlić

U njih je, nakratko, selo 36 srpskih dečaka i devojčica iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske, koji u okviru "Dečjeg kampa" borave u Srbiji, u organizaciji Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, u saradnji sa Sanjom Lakić, poslanicom u Narodnoj skupštini.

Stigli su prepuni utisaka iz prethodne posete Sremskim Karlovcima, centru srpske kulture i duhovnosti. Prethodno su bili u Vrbasu, gde su se upoznali sa znamenitostima tog grada.

Vasilije Šljivić (11), iz Celja, nije prvi put u Srbiji, ranije je, kako kaže, dolazio dva puta, ali se uvek raduje dolasku. Zanimljiva mu je srpska istorija, a do sada, na njega je najveći utisak ostavila Bogoslovija u Sremskim Karlovcima. I Olivera Đukić (14), iz Bijelog Brda u Hrvatskoj, dolazila je ranije u Vojvodinu u posetu rođacima.

DOPUNSKA ŠKOLA U SLOVENIJI

- OVO je fanstastična prilika za našu decu, učenike iz Srpske dopunske škole u Sloveniji, gde uz negovanje srpske ćirilice i tradicije uče o srpskoj istoriji - rekao je Vladimir Kokanović (na slici), predsednik Saveza Srba u Sloveniji. - Ono što su naučili u našoj školi, ovde su mogli uživo da vide.

- Na "Dečji kamp" sam se prijavila jer želim još bolje da upoznam Srbiju, kako bih očuvala našu tradiciju - veli nam Olivera. - Oduševljena sam manastirom Remeta na Fruškoj gori, kao i Muzejom u Vrbasu.

Anastasija Stanković (13) iz Maribora sada je prvi put u Vojvodini i ne krije oduševljenje što je uspela da vidi njene znamenitosti i upozna se sa kulturom i istorijom. Najviše joj se dopala Patrijaršija u Sremskim Karlovcima. Irina Nešić, učenica sedmog razreda iz Maribora, na "Dečji kamp" se ove godine prijavila jer je zanimaju srpska istorija i kultura, a voli da obiđe što više krajeva. Do sada nije znala da je u Sremskim Karlovcima druga najstarija bogoslovija.

Foto N. Karlić

Sanja Lakić, poslanica u Narodnoj skupštini, objasnila je da se "Dečji kamp" za srpsku decu organizuje već treću godinu i da je to način da se grade mostovi između naše dece iz regiona i njihovih vršnjaka u Novom Sadu, Vrbasu, Sremskim Karlovcima i Beogradu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)