TAKMIČENJE RISARA: Gradonačelnik Bakić otvorio tradicionalnu manifestaciju (VIDEO)

Jelena LEMAJiĆ

09. 07. 2022. u 12:53

KAO što običaji nalažu, čim je zazorilo domaćini Antun i Jasna Kujundžić, na parceli pokraj crkve u Đurđinu kod Subotice, počeli su da dočekuju goste risare i risaruše, učesnike ovogodišnjeg takmičenja risara (kosača), koje se održava u okviru 112. "Dužijance", svetkovine bunjevačkih Hrvata koja slavi žito i hleb.

ТАКМИЧЕЊЕ РИСАРА: Градоначелник Бакић отворио традиционалну манифестацију (ВИДЕО)

Foto: Strahinja Babović

Gosti iz svih krajeva Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, obučeni u narodnu nošnju kraja iz kojeg dolaze, odmah su se latili posla, pleli užad i proveravali kose, a onda posedali na bale slame na čuveni "risarski ručak" - belu slaninu, "kiselnu" i luk.

Pre nego što su zašli među klasje pšenice, učesnike je pozdravio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je pohvalio organizatore što su uspeli da tradiciju ručnog košenja prenesu i na mlade.

- Takmičenje risara odslikava kako su preci nekada radili ovaj težak posao da bi prehranili svoju porodicu. Kada su odlazili na njive oslanjali su se na svoju volju, snagu i vrednost ruku svoje porodice. Ova manifestacija čuva tradiciju, a sa druge strane podstiče takmičarski duh - poručio je Bakić. - Žetva je velika svetkovina. Ova prostrana ravnica je jedno neprocenjivo blago i jedna garancija da nikada nismo bili i nećemo biti gladni. Grad Subotica će uvek podržavati ovu, jednu od sedam za nas najvažnijih svetkovina koje simbolizuju identitet jednog naroda i odslikavaju turističku ponudu grada.

Posle pogodbe sa domaćinom, risari su krenuli na posao. Nadmetanje u ručnom košenju stasale pšenice ni ove godine nije donelo iznenađenje - najbrži risarski par bili su Marinko Kujundžić i Ruža Juhas. Oni su iza sebe ostavili 21 risarski par koji su se nadmetali u ručnoj kosidbi žita na parcelama kod crkve Svetog Josipa Radnika..

 

- Od svog oca Stipana, dugogodišnjeg pobednika, naučio sam sve. On se povukao, ali kada ja ne mogu on dođe da me zameni na risu. U ovom poslu najbitnija je oštra i dobro pripremljena kosa, kao i okretna risaruša koja ide i skuplja otkose - objašnjava Marinko Kujundžić. - Bitno je da se parcela dobro pokosi i poslaže da bi risaruša što brže pokupila, jer ako su otkosi različiti, ni ona ne može da ih pokupi tom brzinom. Kada se to uradi, onda su uredni snopovi, nema puno mršnje i nije teško pograbiti. Drago mi je da se tradicija održava, deca gledaju i nadam se da će i oni nastaviti mojim stopama.

Kujundžiće već blizu dve decenije u risu prati Ruža Juhas, koja iako je dobro zagazila u osmu deceniju, i dalje spada u najokretnije i najveštije risaruše.

GRADONAČELNIK

DA ovaj posao nije nimalo lak uverio se i gradonačelnik Stevan Bakić. Kako tradicija nalaže, zvonom je ozvaničio početak takmičenja, a po završetku odmerio snage u kosidbi sa Stipanom Kujundžićem.

- Težak je ovo hleb. Ali je radostan - rekao je gradonačelnik, čestitajući Stipanu na pobedi.

- Za ovaj posao je važno biti brz i znati sve pokrete. Kad počneš raditi treba da oceniš parcelu, koliko snopova moraš napraviti da bi dobili jedan normalan krst. Kod mojih roditelja sam ovo radila od svoje 12. godine, takmičimo se 30 godina, najpre sa mužem a onda sa Kujundžićima. Dok god budem mogla ja ću ovo raditi - kaže nam Ruža, nijednog trenutka ne pokazujući znake umora.

Takmičenje risara neguje tradiciju ručnog kosa, poslednjeg u nizu teških poljskih radova da bi se stiglo do dragocenog zrna žita.

- Prvo takmičenje je održano 1968, a u kontinuitetu ga održavamo već tri decenije. Košenje žita je bilo jedan od najvažnijih poslova i želimo da sačuvamo tradiciju kako se to nekada radilo i da to predstavimo mladima - ističe Marinko Piuković, u ime organizatora Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca".

Nezaobilazni deo "Dužijance" je i demonstracija rada starih mašina i vršalica, kao i postavljanje kotlića u kojima takmičarske ekipe kuvaju taranu s kobasicom, tradicionalno salašarsko jelo.

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)