MEGAVAT OD SUNCA: Piroćanci bi mogli da postanu lideri u korišćenju solarne energije

V. ĆIRIĆ

02. 07. 2022. u 16:30

SUDEĆI prema najavama, ali i konkretnim poslovima iz gradske uprave u Pirotu, ovaj grad će uskoro postati lider u korišćenju solarne energije.

МЕГАВАТ ОД СУНЦА: Пироћанци би могли да постану лидери у коришћењу соларне енергије

Vladan Vasić, Foto V. Ćirić

Proteklih dana solarni paneli montirani su na krovu zgrade JP "Komunalac", na krovu Ekonomske škole, a uskoro će biti postavljeni na zgradama Regionalne deponije, ali i na nekim drugim lokacijama i krovovima sportskih objekata. Cilj je, da se iz solarnih panela za početak dobije megavat struje i da se na taj način postignu znatne uštede struje, precizira gradonačelnik Vladan Vasić.

- Solarna elektrana u "Komunalcu" je snage 30 kilovata, a na krovu Ekonomske škole 15 kilovata, koji će se dobijati sa 60 kvadrata panela. Stateško opredeljenje grada je da se naprave kapaciteti za proizvodnju jednog megavata struje iz solarnih panela. Na Regionalnioj deponiji i u JP "Vodovod" biće montirani paneli za proizvodnju po 150 kilovata struje. Sunčevu energiju ćemo koristiti i na krovu zatvorenog bazena, sportskoj hali, na zapadnoj tribini gradskog stadiona, na krovovima škola, vrtića i svuda gde je to moguće - kaže Vasić.

Ekonomska škola uštedeće, Foto V. Ćirić

Kada je reč o isplativosti ovog vida proizvodnje struje i uštede para za druge namene, dovoljno govori podatak da će samo Ekonomska škola godišnje uštedeti oko 350.000 dinara, što je gotovo 30 odsto godišnjeg računa za struju. Sistem će raditi po principu prodavac-kupac, što znači da će višak struje leti ići u sistem iz koga će se vraćati tokom zime, kada je najveća potraba za strujom.

Grade i dva solarna parka

U OKOLINI Pirota postoje i dve velike lokacije na kojima će se graditi solarni parkovi. Reč je o lokaciji kod sela Dobri Do i Ponor na kojima će biti montirane solarne elektrane velike snage. Solarna energija se već koristi u Opštoj bolnici i za zagrevanje vode u zatvorenom bazenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna