POVEĆANJE PLATE ILI NEKA GORI: Štrajk upozorenja vatrogasaca u Bileći pred generalnu obustavu rada

D. CURAĆ

24. 06. 2022. u 07:13

VATROGASCI iz Bileće, kao što su i najavili, održali su štrajk upozorenja ispred zgrade Opštine Bileća zbog odbijanja lokalne uprave da potpiše sa pripadnicima te jedinice poseban kolektivni ugovor, čime bi im bile povećane plate.

ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТЕ ИЛИ НЕКА ГОРИ: Штрајк упозорења ватрогасаца у Билећи пред генералну обуставу рада

Foto D. C.

Na drugoj strani, predstavnici Opštine Bileće od vatrogasaca traže razumevanje zbog teške finansijske situacije u toj lokalnoj zajednici nastale zbog dugova nasleđenih od prethodne vlasti.

Vatrogasci su odbili predlog načelnika Opštine Bileća Veselina Vujovića koji je predložio da se ugovor potpiše sa 16 vatrogasaca od 26 koliko ih je zaposleno.

- Nećemo da se razdvajamo i nećemo da bude primenjen na 16 vatrogasaca posebni kolektivni ugovor, a da deset bude raspoređeno na druga radna mesta - istakao je Radojica Čuknić, predsednik sindikata VJ Bileća.

Dragan Vučinić, pripadnik vatrogasne jedinice, kaže da oni traže samo primenu zakona.

- Izmenjeni posebni kolektivni ugovor donosi nam to da se vatrogasac spasilac svrstava u četvrtu platnu grupu, automatski naša osnovna plata se povećava za 200 KM. Značajno bi nam se poboljšao materijalni položaj. U stvari, mi tražimo samo ono što je zakonska regulativa i ništa drugo - istakao je Vučinić.

Radojica Čuknić, Foto D. C.

Vatrogascima iz Bileće poput svih budžetskih korisnika u tom gradu duguju se i plate već šest meseci, a niko ništa ne preduzima da pomogne toj lokalnoj zajednici zbog čega su takođe ogorčeni.

- Mi smo zaboravljeni i od opštine i države. Za pola godine dobili smo dve minimalne plate, pomoć od vlade, a naše porodice treba šest meseci da žive od toga, što je nemoguće. Došli smo na rub egzistencije - istakao je Simo Dragić, iz VJ Bileća.

Vatrogasci su za ponedeljak najavili stupanje u generalni štrajk, a izlaziće na teren samo u slučuju intervencija u kojima su ugroženi ljudski životi i materijalna dobra.

Protest vatrogasaca, Foto D. C.

Molba za razumevanje

ZAMENIK načelnika Opštine Bileća Nikola Bajović kaže da veruje da će vatrogasci razumeti tešku situaciju u toj lokalnoj zajednici i da će se uskoro pronaći najbolje rešenje.

- Ono što mi kao opština tražimo je razumevanje, da shvate da smo u veoma teškoj finasijskoj situaciji. Mi smo spremni da potpišemo s njima ugovor, a ima nekih drugih primera kao što je grad Prnjavor koji je potpisao taj ugovor, ali koji je prolongiran za godinu dana - naglasio je Bajović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!