PRAZNIK SVETE TROJICE: Hramovnu slavu obeležile crkve u Negotinu i Sikolu

S. M. J.

12. 06. 2022. u 20:06

CRKVA Svete Trojice u Negotinu, podignuta u 19. veku, obeležila je svoju hramovnu slavu, Silazak Svetog Duha na apostole, Pedesetnice ili Trojice. Svečano je bilo i u Crkvi Svete Trojice u Sikolu u kojoj je episkop timočki posle 26 godina služio svetu liturgiju.

ПРАЗНИК СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ: Храмовну славу обележиле цркве у Неготину и Сиколу

Foto: S.M.Jovanović

Večernjom službom i litijom oko hrama, ali i današnjom liturgijom, Crkva Svete Trojice u Negotinu, čiji su temelji postavljeni 1872. a koji je osvešten na Đurđevdan 1876,  obeležila je hramovnu slavu. Večernju službu služio je episkop timočki Ilarion uz sasluženje sveštenika Eparhije timočke i arhijerejskog namesništva negotinskog, a liturgiju negotinski sveštenici.

Nakon večernje službe, u prisustvu velikog broja vernika, kao i predsednika opštine Vladimira Veličkovića, proneta je i litija oko ove negotinske crkve, u kojoj je priređen i prigodan kulturno – umetnički program. Hramovnu slavu uveličali su Etno grupa "Marinika" pod upravom Danijele Marković, Etno grupa "Klasje" Dušice Đurđić, ali i najbolji negotinski recitatori, učenici osnovnih škola "Branko Radičević" i "Vuk Karadžić".

Foto: S.M.Jovanović

Ikonostas u Sikolu oslikao svetac

Episkop timočki Ilarion služio je i arhijerejsku liturgiju i u Sikolu, u tamošnjoj Crkvi Svete Trojice podignutoj 1908. godine. Molitveno i saborno dočekan je vladika Ilarion u hramu u kojem je pre ove službe prethodnu arhijerejsku liturgiju služio episkop Justin pre čak 26 godina.

Crkva Svete Trojice u Sikolu čuva i ikone sa starijih bogomolja iz ovog sela, iz 18. i 19. veka, a meštani sa ponosom ističu da im je ikonostas za ovaj hram izradio svetac, slikar Rafailo Momčilović, sveštenomučenik koga je srpski patrijarh Pavle kanonizovao 2000.

Tradicionalno je, nakon Liturgije oko ovog pravoslavnog hrama proneta i litija, a zatim je u porti Crkve Svete Trojice priređen i prigodan kulturno umetnički program uz učešće članova Kulturno umetničkog društva koje nosi ime po slavnoj Sikoljanki Čučuk Stani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREŠEVO U NEDELJU BEZ STRUJE: Planirani radovi na elektroenergetskim objektima