KOLCE ZA PASTIRE: Meštani staroplaninskog sela Pokrevenik, seosku slavu obeležili na vrhu i vidikovcu Smilovica

V.Ć.

04. 06. 2022. u 11:04

ŽITELjI pirotskog sela Pokrevenik, svoju seosku slavu Cara Konstantina i carice Jelene, obeležili su na atraktivnom vidikovcu i istoimenom staroplaninskom vrhu Smilovica.

КОЛЦЕ ЗА ПАСТИРЕ: Мештани старопланинског села Покревеник, сеоску славу обележили на врху и видиковцу Смиловица

Foto: V.Ć.

Mesto koje privlači sve veći broj izletnika i zaljubljenika u prirodu, ali i filmadžije, karakteristično je po tome, što se kao na dlanu vide Zavojsko jezero, vrhovi Midžora, delovi Suve planine iznad belopalanačkog kraja, ali i obrisi Kopaonika kada se podigne gusta staroplaninska izmaglica.

Uz sve to, slavlju je doprineo i podmladak KUD pirotskog Doma kulture, koji je svojim ostvarenjima i kolcem na Smilovici, retkim okolnim pastirima razbio samoću i mononotniju svakodnevice.

- Pokrevenik je jedino selu u Pirotskom okrugu koje slavi Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu. U nameri da je obeležimo na jednom od najlepših staropalnsinskih vrhova i vidikovcu Smilovica pomogla nam je gradska vlast, ali u Turistička organizacija Pirota, kao i mnogobrojni meštani koi su svojim terencima dovezli puno toga što je potrebno za slavu - kaže Slavoljub Kostadinović, predesdnik Mesne zajednice.

Prema njegovim rečima , na Smilovicu su ovog puta došli i mnogi mladi ljudi potreklom iz ovog kraja. Upravo Smilovica i okolina će možda prelomiti u njihovim razmišljanjima da češće posećuju selo i ovaj kraj koji je sve zanimljiviji turistima izu čitave Srbije.

Naročito onima koji idu obeleženim pešačkim stazama. Na slavlju kraj vidikovca, okupile su se gotovo sve seoske porodice:Kostadinovići, Đorđevići, Tošići, Jobanovići, Vidanovići, Mladenovići, Vučići, Zlatkovići, Kostići i mnogi drugi.

Devojčice i mališani iz KUD-a, kažu da je ovaj predeo zaista lep i jedinstvena tačka sa koje se mogu videti okolni vrhovi Babinig zuba i Midžora, ali drugih masiva za koje su čuli i čitali samo iz geografije.

Inače, Pokrevenik je od grada udaljen nekih 15 kilometara. Do pre nekoliko decenija bio je poznat po mnogborjnim stadima sitne i krupne stoke, ali immarljivim pečalbarima. Jedinstven je po kamenoj arhitekturi koja je nastala pre dva veka i po još uvek dobro očuvanim zgradama. Upravo to je bilo presudno za filmadžije iz sveta koji su poslednjih godina, na lokaciji Smilovice, ali i Kladja, Skrivene, Vujindola, Kožljaka i u samom selu snimili nekoliko ostvarenja koje je filmska pubila u Americi već videla.

Zahvaljujući angažovanju stoke, ali i iznajmljivanju zgrada, statiranju mnogi su osvežili svoje porodične budžete i renovirali dotrajale kuće. Poslednja ekipa koja je ovde snimala, selu je ostavila renoviranu ambulantu sa novim mokrim čvorom. Kostadinović kaže da su proteklih dana svoj dolazak najavile još neke strane ekipe i fimlske produkcije.

BONUS VIDEO - NOVOSTI U ISTANBULU: Klanjanje u hrišćanskim svetinjama

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)