OMAŽ HEROJIMA „ZLATNOG DOBA RUDARSTVA“: Otvorena izložba u okviru „Evropske noći muzeja“

Z. GLIGORIJEVIĆ

17. 05. 2022. u 11:34

Povodom manifestacije “Muzeji za 10'' u Regionalnom centru industrijskog nasleđa, Muzeju ugljarstva – Senjski Rudnik, otvorena je izložba “Srce, ruke i lopata''.

ОМАЖ ХЕРОЈИМА „ЗЛАТНОГ ДОБА РУДАРСТВА“: Отворена изложба у оквиру „Европске ноћи музеја“

FOTO: Privatna arhiva

Ona predstavlja omaž herojima jednom od najproduktivnijih razdoblja u istoriji ovog kraja, koji se s pravom naziva i “zlatno doba rudarstva''. Odraz udarništva i radnog heroizma koji karakteriše posleratni razvoj jugoslovenskog društva pretočen je u novu postavku “Srce, ruke i lopata'', čiji su autori Nenad Anžel i Danijela Trajkovska.

- Vodili smo se idejom da prikažemo što realnije taj period zlatnog doba čitavog ovog kraja, kad je došlo do izgradnje novog naselja Resavice, kada se težište privrednog, kulturnog i društvenog života iz Senjskog Rudnika preselilo u Resavicu, u kojoj se grade novi domovi kulture, stambene zajednice. To je bio jedan opšti prosperitet koji je trajao sve do osamdesetih godina prošlog veka i obeležava napredak ovog kraja, u, pre svega, privrednom, a i u svim ostalim aspektima - rekao je Nenad Anžel, rukovodilac Muzeja ugljarstva.

Nova postavka obuhvata fotografije, medalje i sredstva za rad kojima je obeležen period rudarstva u vreme socijalizma od 1945 – 1990. godine. U planu je da ona gostuje u muzejima širom Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!