NARCISI „ZABELELI“ STOLOVE: Na planini poviše Kraljeva održana tradicionalna manifestacija (FOTO)

G.Ćirović

15. 05. 2022. u 15:37

TRADICIONALNA planinarsko-turistička manifestacija „Narcisu u pohode“ na planini Stolovi, u organizaciji kraljevačkog PSD „Gvozdac, i uz podršku nacionalnog Planinarskog saveza i kraljevačke Turističke organizacije, privukla je nekoliko hiljada zaljubljenika u prirodu iz svih krajeva Srbije.

НАРЦИСИ „ЗАБЕЛЕЛИ“ СТОЛОВЕ: На планини повише Краљева одржана традиционална манифестација (ФОТО)

Foto: G.Šljivić

Padine ovog masiva koji se sa južne strane izdiže poviše Kraljeva, manastira Žiče, Mataruške Banje, tvrđave Maglič i Ibarske klisure, kao retko gde u Srbiji sredinom maja bukvalno se zabele cvetovima divljeg narcisa, a planinari ne propuštaju priliku da uživaju u ovom mirisnom cveću i čarima netaknute prirode.

Foto: G.Šljivić

- Supruga i ja se amaterski bavimo planinarenjem i ovo je drugi put da učestvujemo na ovoj manifestaciji. Stolovi su prelepa, pitoma planina i jedinstven je doživaljaj uživati u ovim predelima – kaže Luka Stević iz Beograda.

Planinarska trasa, sve do Usovice, vrha Stolova na nadmorskoj visini od 1.375 metara gde i rastu najlepši i najmirisniji narcisi, dugačka je 20 kilometara sa visinskom razlikom od 1.000 metara. Oni slabije kondicije mogli su da koristie i kraću stazu čija je dužina 11 kilometara sa usponom od oko 700 metara.

Foto: G.Šljivić

Uživajući u stoletnim šumama, livadama i proplancima, planinari su na Usovici, podno pravoslavnog krsta visokog 33 metra, mogli i da iz neposredne blizine vide i krdo poludivljih konja koji gotovo četiri decenije opstajavaju na ovom planinskom masivu.

Na kraju, okrepljnje tradicionalnim planinarskim pasuljem po simboličnoj ceni od 200 dinara obezbeđeno je u Planinarskom domu „Zorica Gizdavić“ u Brezni.

NIJE BERBA

OVA manifestacija prvobitno se zvala „Berba narcisa“, ali je ime promenjeno u „Narcisu u pohode“ jer je narcis od 2010. zaštićena biljna vrsta.

- Ne idemo da beremo narcise, nego da se divimo ovom cvetu u njegovom prirodnom staništu – kaže Kraljevčanka Rada Vukosavljević. - Pojedinačno ubran cvet neće iskoreniti narcise na Stolovima, ali kada bi to uradilo nekoliko hiljada ljudi, to može da ugrozi ovu biljnu vrstu.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!