ČUDESNE KOŠULJE RUKOM UKRAŠENE: Kolekcija Narodnog muzeja u Čačku do 13. maja pred paraćinskom publikom

Z. RAŠIĆ

09. 05. 2022. u 05:15

IZLOŽBA "Košuljica izvezena... košulje kroz vreme", koju čine eksponati iz bogate kolekcije etnološke zbirke Narodnog muzeja u Čačku, do 13. maja je i pred publikom u Galeriji Zavičajnog muzeja u Paraćinu, a poseban raritet je to što je ovo prvi put da se javnosti predstavlja gotovo celokupna kolekcija.

ЧУДЕСНЕ КОШУЉЕ РУКОМ УКРАШЕНЕ: Колекција Народног музеја у Чачку до 13. маја пред параћинском публиком

Foto Z. Rašić

Inače, čačanski muzej je još od osnivanja obogaćivao zbirku ovih odevnih predmeta, eksponatima iz perioda od prve polovine 19, do polovine 20. veka, a izložbu je realizovao pre dve godine - zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva kulture.

- Kolekcija obuhvata više od 100 komada nastalih u domaćoj radinosti, a skreće pažnju na prohujala vremena, te veštinu i kreativnost ženskih ruku, uz osvrt na tadašnji način života, pa i magijski značaj košulja izrađenih od različitih materijala. Od konoplje, lana, pamuka i svile, sve su standardnog kroja, uglavnom do kolena i duže, a ručno su se šile raznovrsnim bodovima. Kasnije je počelo i njihovo ukrašavanje vezovima, te šljokicama, perlicama i heklanom čipkom - objašnjava Snežana Šaponjić Ašanin, autor izložbe i kustos-etnolog čačanskog muzeja.

Foto Z. Rašić

Najlepši primerci iz kolekcije su od svile, a najvrednija košulja je iz sredine 19. veka, ona koja je pripadala Čačanki - supruzi Ali-paše koji je 1868. knezu Mihailu Obrenoviću predao ključeve Beograda. Muzeju je očuvani eksponat poklonila njena naslednica iz porodice prvog čačanskog industrijalca.

Grad na Moravi je, inače, poznat po tome što su pre Drugog svetskog rata mnoge gradske porodice u svojim kućama gajile svilene bube. Njihove svilene niti su kasnije obrađivale vešte ženske ruke, mahom iz imućnijih domaćinstava.

Snežana Šaponjić Ašanin, Foto Z. Rašić

SARADNjA

ATRAKTIVNA izložba u Paraćinu je plod saradnje dva muzeja i to je prva gostujuća etnološka postavka u gradu na Crnici. Tijana Pešić, kustos muzeja-domaćina, kaže da je njihov doprinos kolekciji bilo izlaganje jednog autentičnog eksponata iz paraćinskog kraja - Mirilovca - čime je prikazana različitost u izradi košulja po različitim krajevima Srbije.

Darovani i eksponati iz otkupa

U ETNOLOŠKOJ muzejskoj zbirci su najzastupljeniji primerci košulja sa Sjeničko-pešterske visoravni i iz prostora Moravičkog Starog Vlaha, kao i iz zlatiborskog kraja. Mnoge košulje su prikupljene kroz otkup, a bilo je i darodavaca koji su ih poklanjali - shvativši značaj čuvanja starina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)