KULTURA I TRADICIJA VLAHA: U Negotinu završeni "Dani Gergine"

S. M. JOVANOVIĆ

23. 04. 2022. u 15:42

U Negotinu je završena manifestacija “Dani Gergine“ na kojoj su brojnim sadržajima predstavljena kultura, jezik, tradicija i običaji vlaške nacionalne zajednice.

KУЛТУРА И ТРАДИЦИЈА ВЛАХА: У Неготину завршени Дани Гергине

Foto: S.M.Jovanović

Prikazivanjem etnološkog filma „Magični svet Vlaha- Lumja maestruasă  a Vlahilor“, autora Aleksandra Repedžića,etnologa-antropologa i Anđele Đermanović, vizuelnog umetnika u Negotinu su završeni ovogodišnji „Dani Gergine“.  Ove godine publika je bila u prilici da u foajeu ovdašnjeg Doma kulture „Stevan Mokranjac“ uživa u izložbi narodnih nošnji, ali i tkanih ponjava i prekrivača Zorice i Dragana Petrovića iz Mokranja, koji su otvorili svoje škrinje i ormane i Negotincima predstavili vredne komade narodnih nošnji koje su nasledili od predaka.

-Ono što je sreća, za kraj iz koga smo, to je ta multikulturalnost i multinacionalnost koja je prihvatila sve ono što je najrespektabilnije i što je najizuzetnije i verovatno okom obuhvatile svu lepotu one tkalje i vezilje iz svog okruženja i rukom vrlo umešno izvela, manipulativno, na svim tim komadima -  kaže Dušanka Botunjac, akademski slikar i primenjeni umetnik.

Foto: S.M.Jovanović

Slobodan Cvetić i Siniša Čelojević, priređivači "Vlaških erotskih priča"

Javnosti su predstavljena i dva nova izdanja Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ na vlaškom pismu.  Knjiga “Erotske vlaške priče”  zajedničko je delo Slobodana Cvetića iz Zaječara i dr Siniše Čelojević iz Negotina, a posvećena je narodnom stvaralaštvu koje se usmeno prenosilo kroz vekove.

-Knjiga sadrži 40 priča. Sakupljali smo ih po selima severoistočne Srbije uglavnom od starijih kazivača i deo su bogate vlaške kulturne baštine. Pojedine su stare više od 50 godina i prenosile su se usmenim putem. Ponekad smo imali problem sa kazivačima uglavnom kod starijih žena jer su se stidele da ih ispričaju u originalu - kaže dr Siniša Čelojević, jedan od autora i predsednik Udruženja “Gergina”.

On je priređivač i 32. „Gergininog“ izdanja na vlaškom pismu, knjige „Izvorne vlaške pesme“, koja sadrži 60 pesama iz severoistočne Srbije, među kojima i dve iz vlaških sela u Bugarskoj.

-Pesme su zapisane onako kako ih lokalno stanovništvo prenosi, autentično i sa minimalnim jezičkim intervencijama zapisivača kako se duh mesnog govora ne bi izgubio. Ta sačuvana originalnost govora Osnića, Jabukovca, Jasikova, Gornjana, Duboke, Leskova i drugih sela odakle ove pesme potiču značajan je izvor za proučavanje vlaškog govora i njegovih varijanti - kaže o ovoj knjizi njen recenzent Milica Stevanović, profesor srpskog jezika i kniževnosti.

Ovogodišnje „Dane Gergine“ uveličala je i izložba fotografija “Seoska arhitektura u Negotinskoj krajini“, autora Dragoslava Ilića, majstora fotografije, člana Umetničkog saveta Foto saveza Srbije i autora knjiga fotografija „Nadgrobni spomenici Negotinske Krajine“, „Šarkamen“, „Moja Krajina“.

- Ovom manifestacijom promovišemo celokupnu vlašku kulturu jer je, nažalost, vlaška kulturna baština nedovoljno istražena i preko svih ovih promocija pokušavamo da je istražimo što više, da je zabeležemo i prikažemo kako vlaškom, tako i većinskom, srpskom narodu – dodaje Čelojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)