ZBOG "CRNE KUĆE" NEMA MIRNOG SNA: Nacrtom plana u Novom Sadu predviđeno uklanjanje zdanja u kome je Omladinski centar CK13

Z. GRUMIĆ

19. 04. 2022. u 08:25

NOVI Plan generalne regulacije gradskog centra Novog Sada vratio je nadu brojnim stanarima Ulice vojvode Bojovića da će konačno imati miran san. Tim planom je predviđeno rušenje zdanja starih i čitav vek, a među njima je "Crna kuća" iz koje, kako tvrde njene komšije, već godinama odjekuje bučan program.

ЗБОГ ЦРНЕ КУЋЕ НЕМА МИРНОГ СНА: Нацртом плана у Новом Саду предвиђено уклањање здања у коме је Омладински центар ЦК13

Stanari se žale da nemaju mira ni noću ni danju, Foto Z. Grumić

Ako Skupština grada da zeleno svetlo Planu generalne regulacije centra, na uglu ulica Vojvode Bojovića i Lukijana Mušickog na mestu objekata starih čitav vek nići će nova zgrada. To znači da je za rušenje predviđena i "Crna kuća", u kojoj već 15 godina deluje niz različitih NVO, umetničko-aktivističkih inicijativa i udruženja. Među njima je i Omladinski centar CK13, čiji aktivisti su tokom nedavne javne rasprave o nacrtu ovog dokumenta uložili primedbe protiv rušenja zdanja ofarbanog u crno i predložili urbanistima da ona ostane baš na toj lokaciji u širem centru grada. S druge strane, stanari u najbližem susedstvu dobili su nadu da će njihove nevolje i muke, zbog bučnih koncerata koji se održavaju tokom godina u toj kući, u dogledno vreme konačno da prestanu.

- Od kada su oni došli tu, ja nemam mira ni sna. Ne samo ja, nego svi ovde u komšiluku. Svi se žale, a niko ništa da preduzme. Prošlog leta su čitav dan i noć toliko glasno puštali muziku i larmali da smo svi u kvartu dobili "kolektivni nervni slom" - kaže za "Novosti" Slavica Bjelovuk, prva komšinica "Crne kuće", koja živi u staroj i oronuloj kući na broju 15.

Foto Z. Grumić

Ona dodaje da je stalno izložena raznim oblicima maltretiranja i pretnji, od lupanja noću na njena ulazna vrata, razbijanja prozora, bacanja kesa sa smećem u njeno dvorište.

- Ne znam ko to radi i zašto sve to rade. Već nekoliko puta sam morala da menjam cilindar brave jer ga neko namerno ošteti. Znate li koliko te popravke koštaju, a penzija mi je 17.000 dinara. Nedavno je dvoje mladih, u po bela dana, ofarbalo u crno zid moje kuće. Kad sam ih upozorila da to ne rade i pozvala policiju, pobegli su u dvorište "Crne kuće" a tamo me prave ludom, kažu niko odatle ništa nije farbao - priča kroz suze Slavica, koja živi u jednoj prostoriji od svega devet kvadrata, "zabarikadiranoj" gvozdenim vratima do ulice.

Foto Z. Grumić

NIKOME NE SMETAMO

U OMLADINSKOM centru CK13 kažu da ne razmišljaju o selidbi, odnosno izmeštanju "Crne kuće" na neku drugu lokaciju. Tvrde da nije bilo žalbi komšija na njih i njihove programe, kao i da im se komšinica Slavica nikada nije požalila.

- Da je to tako kako ona tvrdi, javnost bi o tome već saznala - kaže Ozren Lazić, sagovornik "Novosti" iz CK13, napominjući da oni vrlo retko, i to uglavnom leti, organizuju nešto bučnije programe, koji eventualno mogu da smetaju komšijama samo "ako su im otvoreni prozori".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)