POLOŽENI VENCI KRAJ SPOMENIKA: U Čokešini obeležena 218. godišnjica Boja

V. Mitrić

16. 04. 2022. u 16:11

SVETOM arhijerejskom liturgijom, crkvenim obredom i polaganjem venaca u organizaciji grada Loznice obeležena je danas 218. godišnjica od Boja na Čokešini.

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ КРАЈ СПОМЕНИКА: У Чокешини обележена 218. годишњица Боја

Foto: V. Mitrić

Bio je to još jedan u nizu istorijskih časova Centra za kulturu u Loznici kojem je, po tradiciji, na Lazarevu subotu, prisustvovao veći broj građana Pocerine i Jadra, poštovalaca oslobodilačkih ratova, omladine. U ime grada Loznice venac kraj spomenika 303 ustanika položili su pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić i narodni poslanik Milan Jugović. Poštu su odali i pripadnici Vojske Srbije, iz garnizona u Klupcima, kao i članovi podružnica za negovanje tradicija slobode.

– Boj na Čokešini je bio krvava borba srpskih ustanika na brdu Lipovcu u kojoj su oni pobedili u bici sa Turcima ali tu pobedu nisu mogli da vide, rekao je Ljubinko Đokić, obraćajući se kraj spomenika u porti manastira.

- Taj boj i pobeda jesu simboli junaštva, hrabrosti i stradanja koje je ušlo u legendu o čemu je pevao srpski guslar Filip Višnjić. Nemački istoričar Leopold Ranke je to uporedio sa spartanaskim junaštvom antičkog kralja Leonida. Kroz celu istoriju, ove krajeve zapadne Srbije pratili su surovi događaji. Pored ovog boja sećamo se i Boja na Loznici iz 1810. godine kada se crtala zapadna granica Srbije, rekao je Đokić. On je podsetio da i 218 godina posle Čokešine naša država diplomatskim putem iscrtava svoju južnu granicu.

– Jedno je sasvim sigurno – i 1804. i danas mi znamo šta je najbolje za Srbiju. Mi u Loznici, uvek smo u službi naših građana: želimo da iscrtamo što više dobrih puteva, komunalne infrastrukture, da uz pomoć naše vlade rekonstrišemo i opremamo naše bolnice, škole, podižemo nove vrtiće, izgrađujemo sportske objekte i sportske terene. Rečju, sve što je dobro i korisno za naše sugrađane. Poštujemo pretke i borimo se za buduće generacije, poručio je pomoćnik gradonačelnika na svečanosti u Čokešini.

Kraj spomenika Braći Nedićima i ustanicima u porti manastira izveden je prigodan umetnički program u kojem su nastupali učenici lozničke Gimnazije i osnovne škole „Petar Tasić“, etnogrupa Lozice u guslar Mladen Jevrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije