PREČISTAČ NIJE OŽIVEO KRIVAJU: Reka koja prolazi kroz opštine Bačka Topola, Mali Iđoš i Srbobran i dalje "mrtva"

Z. Rajić

12. 04. 2022. u 07:26

KRIVAJA koja protiče kroz opštine Bačka Topola, Mali Iđoš i Srbobran, i dalje je "mrtva" reka, uprkos prečistaču, izgrađenom s namerom da zaustavi njeno zagađenje.

ПРЕЧИСТАЧ НИЈЕ ОЖИВЕО КРИВАЈУ: Река која пролази кроз општине Бачка Топола, Мали Иђош и Србобран и даље мртва

Foto S. A.

Ratko Đurđevac, predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV), zatražio je objašnjenje za takvo stanje, a u odgovoru Opštine Bačka Topola piše da prečistač radi sa svega 25 do 30 odsto kapaciteta, jer na njega još nisu priključeni industrijski pogoni, označeni kao zagađivači, kao ni većina domaćinstava.

Prečistač u Bačkoj Topoli pušten je u probni rad u decembru prošle godine. Izgradnja je koštala 626 miliona dinara, od čega je 526 miliona obezbedila APV, a ostatak lokalna samouprava.

- Trenutna pokrivenost Bačke Topole kanalizacionom mrežom je svega 25 odsto. Izgradnja kanalizacije je komplikovana zbog razuđenosti naselja i postojanja velikog broja depresija s visokim nivoom podzemnih voda, zbog čega je neophodno postaviti mnogo potisnih pumpi - preneo je Đurđevac.

Reka u kojoj nema života, Foto C. P.

Rešenje vidi u tome da se na prečistač povežu tri velika pogona u Bačkoj Topoli - industrija mesa, kafilerija i klanica živinskog mesa, koji tečne otpade ispuštaju u Krivaju.

- Klanicu živinskog mesa je preuzela ukrajinska kompanija, koja poštuje stroge ekološke standarde i izgrađen prečistač otpadnih voda, spreman je da uskoro bude aktiviran.

Ostala dva zagađivača trebalo bi da naprave sisteme za pretprečišćavanje kako bi svoje otpadne vode sveli na komunalne i kao takve ih usmeravali na gradski prečistač - napominje dr Peter Červenak, predsedniik Ekološkog pokreta "Za sadašnjost i budućnost" u Bačkoj Topoli.

Kafilerija

Đurđevac navodi da kafilerija poseduje primarni prečistač, ali da je iz razgovora s njenim rukovodstvom saznao da tu firmu niko iz opštine nije pozvao da se priključi na filtere gradskog postrojenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024