SMRAD NARUŽIO BELEG ŽRTVAMA: Kraljevačko groblje streljanih u oktobru 1941. čami prepušteno nemaru

G. ĆIROVIĆ

08. 04. 2022. u 08:12

UMESTO da humke više od 2.000 rodoljuba koje su fašisti likvidirali oktobra 1941. budu opomena da se takva tragedija više nikada ne ponovi, odnosno da kraljevačko Groblje streljanih bude mesto sećanja i dubokog poštovanja prema nevinim žrtvama, ono je gotovo devastirano i prepušteno očiglednom nemaru gradskih komunalnih i svih drugih službi.

СМРАД НАРУЖИО БЕЛЕГ ЖРТВАМА: Краљевачко гробље стрељаних у октобру 1941. чами препуштено немару

Foto G. Šljivić

U to su lično mogli da se uvere i predstavnici lokalne samouprave, tokom nedavnog obeležavanja Dana civilnih invalida rata, kada ih je na Groblju streljanih zatekao nepodnošljiv smrad iz izlivene fekalne kanalizacije.

- To tako stoji već dva meseca, a to znam jer ovuda idem na utakmice na Gradskom stadionu, u neposrednoj blizini - svedoči Miroljub Arsić iz obližnjeg naselja.

Tako se još jednom potvrdila činjenica da je Spomen-park, osim na sam dan pomena nevinim žrtvama 14. oktobra, postao stecište vandala i narkomana, teren za treninge sportskih ekipa, mesto za ispašu stoke, pa čak i - javni klozet.

- Ovo je nedopustivo za lokalnu samoupravu! Sramota je da ovo sveto mesto, nekadašnji Spomen- -park, a danas Groblje streljanih, izgleda ovako. Moramo u što kraćem roku da osmislimo i realizujemo integrisani sistem upravljanja, čuvanja i održavanja ovog mesta. Nećemo više da se sramotimo ni pred streljanim žrtvama, ni pred budućim generacijama. Ovo je zadatak od kojeg neću ni za pedalj odustati - kaže Vukman Rakočević, zamenik gradonačelnika Kraljeva.

Ali, inicijativa da se kompleks ogradi, da se urede pešačke staze i amfiteatar i, što je najvažnije, da se oformi gradska služba koja će čuvati ovaj memorijal nije nova, ali se tokom minulih decenija sve završavalo na rečima i obećanjima...

- Gradska uprava je spremna da pomogne, ali mi se zalažemo da ovo postane državni projekat od nacionalnog značaja - naglašava Milan Matijević, predsednik društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova "Jovo Kursula" iz Kraljeva. - Neophodno je napraviti javnu instituciju koja će da brine o Groblju streljanih, kako bi ono postalo pravi Memorijalni centar, poput onog u Kragujevcu.

Do tada, najpre treba ukloniti izlivenu kanalizaciju i dezinfikovati lokaciju, a potom i dobrano zasukati rukave.

NEZAVRŠENI KOMPLEKS

MONUMENTALNI spomen-kompleks u Kraljevu, po zamisli arhitekte Pavla Krunića, započet je još sedamdesetih godina prošlog veka i do danas nije u potpunosti završen. Sagrađen je u znak sećanja na nedužne civile koji su streljani u znak odmazde, a među njima su bile i brojne izbeglice iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije - najviše iz Slovenije, jer su utočište od okupatora bile pronašle upravo u gradu na Ibru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu