HRAM ČEKA UREĐENJE: Grad ove godine za nastavak radova izdvojio četiri miliona dinara

D. Zečević

24. 03. 2022. u 07:28

ZAVRŠENI su građevinski radovi na izgradnji nove Crkve Svetog Đorđa u Prokuplju, pa starešina hrama posvećenog Svetom Prokopiju, protojerej Nikola Ilić najavljuje unutrašnje uređenje bogomolje, izradu fasade, te planiranje dvorišta i opremanje Parohijskog doma.

ХРАМ ЧЕКА УРЕЂЕЊЕ: Град ове године за наставак радова издвојио четири милиона динара

Foto D. Zečević

 Naime, lokalna samouprava je u ovoj godini za nastavak radova započetih pre tri godine izdvojila četiri miliona dinara.

- Grad je opredelio zemljište od 40 ari, a temelj je osveštao episkop niški Arsenije. Građevinski deo je završen po planu, dok za ostalo ne postoje definisani rokovi jer će se oni odvijati u zavisnosti od finansijske i tehničke pomoći. Inače, u skladu sa projektom, lokalna samouprava je za sveukupne radove na hramu opredelila 43 miliona dinara, shvatajući neophodnost podizanja hrama u istočnom delu grada, naseljenom mahom mladim ljudima. Izvesno je, takođe, da Crkva Svetog Prokopija više ne može da zadovolji potrebe velikog broja vernika, posebno o većim praznicima, pa su unutrašnjost bogomolje i porta sve češće prepune.

Foto Privatna arhiva

Protojerej Nikola Ilić

Uz podsećanje da se radi o crkvi iz 9. veka, u kojoj se - pored moštiju Svetog Prokopija, po kojem je i nazvana, nalaze još delovi zemnih ostataka Svetog Georgija, u narodu poznatijeg pod imenom Sveti Đorđe, koji su iz tada porušenih Đurđevih stupova ovde preneti 1880. godine - protojerej Ilić veruje da će novi hram značiti duhovni preporod žitelja Prokuplja i najavljuje da će, po završetku unutrašnjih radova, mošti Svetog Đorđa biti prenete u novu bogomolju.

 

BOLNICA

PORED Crkve Svetog Prokopija i hrama čija je izgradnja u toku, u krugu prokupačke bolnice je pre nekoliko godina sagrađena i mala crkvica - posvećena Svetim vračima.

 

IDEJA JOŠ IZ 1934. GODINE

INICIJATIVU za izgradnju hrama Svetog Đorđa su još 1934. pokrenuli tadašnji patrijarh Varnava i kralj Aleksandar Karađorđević, koji su, 9. septembra iste godine, posetili Crkvu Svetog Prokopija - povdom obeležavanja hiljadu godina od njenog nastanka. Ideja je, potom - zbog ubistva kralja Aleksandra u Marselju, nepun mesec kasnije - odložena, sve do 2019.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!