ZA ČISTIJI IBAR: Kraljevčani dobijaju novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

G. ĆIROVIĆ

23. 03. 2022. u 11:23

POTPISIVANjEM ugovora između Ministarstava finansija, Ministarstva zaštite životne sredine i kraljevačkog JKP „Vodovod“, u Kraljevu će započeti realizacija projekta izgradnje savremenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

ЗА ЧИСТИЈИ ИБАР: Краљевчани добијају ново постројење за пречишћавање отпадних вода

G.Šljivić

Ovaj kapitalni projekat, vredan gotovo 18 miliona evra od kojih je 85 odsto obezbeđeno iz fondova Evropske unije, a ostatak sredstvima pomenutih Ministarstva, u naredne tri godine podrazumeva izgradnju novog postrojenja za prečišćavanje kanalizacione i atmosferske vode sa teritorije grada Kraljeva i devet prigradskih naselja.

- Kolektorski sistem od oko 295 kilometara za kanalizacionu i 30 kilometara za površinske vodu na koji je priključeno oko 80.000 domaćinstava, biće povezan sa novim postrojenjem. Savremeni prečistač gradiće se na mestu sadašnjeg, u naselju Divlje polje, gde se godinama otpadna voda tretira na zastareli način – kaže Aleksandar Protić, direktor JKP „Vodovod“.

G.Šljivić

Ibar kroz Kraljevo

Uz proširenje kolektorske mreže i odvajanje kanalizacione od površinskih voda što bi trebalo da bude naredni projekat, izgradnja novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda praktično znači mogo čistiji Ibar koji protiče kroz centar Kraljeva.

- Ovo je najveći iznos iz fondova EU na ovoj teritoriji za neku investiciju – naglasio je Protić, dodajući da je na međunarodnom tenderu kao projektant i i izvođač radova izabrana firma “Veolia“. - Projekat je po principu „ključ u ruke“ i prečistač bi najviše za tr i po godine trebalo da bude u funkciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)