PONOVO UNIŠTAVANJE SKULPTURA U KIKINDI: Razbijena žaba na javnoj česmi

Рада Шегрт
Rada Šegrt

16. 03. 2022. u 12:29

Čin uništavanja umetničkih dela u javnom prostoru Kikinde ponovljen je posle samo četiri meseca. Početkom novemba farbom je bila išarana velika skulptura od terakote koja se nalazi ispred Galerije „Terra“, u centru grada, a sada je razbijena figura žabe, koja je deo javne česme na drugom kraju grada, u Mikronaselju.

ПОНОВО УНИШТАВАЊЕ СКУЛПТУРА У КИКИНДИ: Разбијена жаба на јавној чесми

Foto: galerija Tera i R. Šegrt

Skulptura se na ovom mestu nalazi petnaestak godina i ovo je prvi put da je oštećena. Delo je vajara Slobodana Kojića, direktora Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ , koji je i kao umetnik i kao čovek, razočaran da se ovakav čin ponavlja u njegovom gradu, u svetu poznatom po velikim skulprurama od terakote.

- Ostanem bez reči kada se ovako nešto desi. Žabac je na tom mestu godinama stajao neoštećen , a sada je, iz nepoznatih motiva, neko odlučio da ga uništi. Oštećenje je veliko i tvrdim da je onaj ko je to uradio morao dobro da se potrudi, da koristi i alaat i snagu, jer je skulptura napunjena betonom. Tako sam je svojevremeno uradio upravo računajući na eventualne ovakve pokušaje i želeći  da niko ne uspe u tome. Zbilja je jako teško odvaliti parče. Nažalost, to se desilo, jer je neko bio uporan u nameri da je uništi – razočarano priča Kojić.

Skulptura žapca je deo velike javne česme, koja je izgrađena u ovom delu grada i sa nje se građani snabdevaju prečišćenom vodom za piće, koja je boljeg kvaliteta od one iz javnog vodovoda. Česma je urađena po projektu arhitektice Aranke Blat i oko nje je trebalo da bude bazen sa vodom, lokvanjima i rastinjem koje bi podsećalo na nekadašnju kikindsku Števančevu baru. Kojić je odabrao žabu, jer je ona simbol čiste vode, iako ljudi obično misle drugačije.

- Česma je zamišljena tako da bude lep prizor na ulazu u Kikndu, ali nikada nije do kraja izvedena ta zamisao. Umesto vode u bazen je stavljena zemlja i zasađeno cveće, tako da je postao velika žardinjera. Ali sve je bolje od uništavanja – navodi Kojić, čijih nekoliko skulptura krase javni prostor Kikinde.

SANACIJA MOGUĆA

- Sanacija žabe je moguća i sve ću učiniti da se rekonstruiše i vrati u prvobitno stanje. Ponovo ću je modelovati u glini, ali sigurno neće biti sasvim identična dosadašnjoj skulpturi, jer se glina prilikom pečenja skuplja. Berovatno će nova figura biti malo manja. Videću još kako ću izvesti to “krpljenje” – rekao je kojić za “Novosti”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja