MASKAMA TERAJU ZIMU: U rumunskom selu Grebenac kod Bele Crkve održane jedinstvene "Fašanke"

J. J. BALjAK

12. 03. 2022. u 07:26

U VREME belih poklada, kada se raznim paganskim običajima tera zima i priziva proleće, u malom rumunskom selu Grebenac, kod vojvođanske Bele Crkve, tradicionalno se organizuje jedinstvena svetkovina "Fašanke", po ugledu na zimske karnevale koje su nekada na tom području organizovali Nemci.

МАСКАМА ТЕРАЈУ ЗИМУ: У румунском селу Гребенац код Беле Цркве одржане јединствене Фашанке

Šetali bosonogi, Foto T. Gojković

I staro i mlado učestvuje u osmišljavanju i izradi maski i alegorijskih kola - eksponata velikih dimenzija koja vuku traktori. Inspiraciju pronalaze u aktuelnim događajima, pa je ovogodišnju povorku predvodio tenk sa vojnicima. Za njim su išli najmlađi učesnici povorke prerušeni u slikare, ronioce, likove iz dečjih bajki i jaja spremljena na razne načine. Bili su tu i perjari, a najviše osmeha i aplauza izazvali su muškarci srednjih godina, koji su se maskirali u gejše. Zarad verodostojnosti svoje maske, oni su, uprkos niskim temperaturama, bosonogi šetali po mokrom asfaltu.

Kreativni u osmišljavanju maski, Foto T. Gojković

- Grebenac živi za "Fašanke" i ponosni smo što smo uspeli da sačuvamo višedecenijsku tradiciju i naše običaje - kaže predsednik sela Nikolae Miklja.

Specifičnost ove manifestacije su i kalušari - dečaci i neoženjeni momci, koji obučeni u tradicionalnu rumunsku nošnju tokom prepodneva obilaze svaku kuću u selu.

- Jako je važno što Grebenčani uspevaju da sačuvaju svoju tradiciju, koja je najverovatnije stara više od 3.000 godina - podsetio je rumunski konzul u Vršcu George Dinu.

ETNOLOZI

GREBENAČKE "Fašanke" svake godine posećuju i etnolozi sa Beogradskog univerziteta sa svojim studentima. Oni kažu da je ovaj običaj "teranja" zime ustanovljen u doba Rimljana, a da ga meštani ovog južnobanatskog seoceta verno prikazuju i čuvaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)