DELA IZ LEGATA: Umetnička galerija u Kruševcu zbirkom Božidara DŽmerkovića obeležava jubilej

S. BABOVIĆ

10. 03. 2022. u 06:21

POKLON-zbirka Božidara Džmerkovića, istaknutog grafičara i slikara, biće u četvrtak od 19 sati pred posetiocima Umetničke galerije u Kruševcu, gde se ove godine obeležava šest decenija postojanja. Izložbu poklon-zbirke svečano će otvoriti akademik Matija Bećković.

ДЕЛА ИЗ ЛЕГАТА: Уметничка галерија у Крушевцу збирком Божидара Џмерковића обележава јубилеј

Božidar Džmerković / Foto S. Babović

- Izložba predstavlja izbor iz opusa umetnika čije je stvaralaštvo prisutno skoro sedam decenija na likovnoj sceni, i promoviše i upoznaje sa poklon-zbirkom koju je umetnik darovao svome gradu - napominje istoričarka umetnosti Biljana Grković, kustoskinja Umetničke galerije. - Džmerković se vraćao Kruševcu učešćem na grupnim izložbama, najčešće sa ovdašnjim likovnim umetnicima šezdesetih godina prošlog veka, ali i kroz postavke koje su predstavljale jugoslovensku i srpsku grafiku druge polovine 20. veka. Ova izložba obuhvata 17 grafika i 42 slike, nastalih u periodu od 1965. do 2020.

Umetnik je, inače, rođen 1930. u Mogilecu, u Severnoj Makedoniji, a u gradu na Rasini je završio osnovnu školu i gimnaziju. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1954, a postdiplomske studije 1956, u klasi profesora Marka Čelebonovića. Do penzionisanja 1996, bio je redovni profesor na Odseku grafike Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Član je Grafičkog kolektiva od 1955, a ULUS od 1956.

Poklon-zbirka biće izložena u Umentičkoj galeriji do 30. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)