KOD NJIH STASAVA BUDUĆNOST AGRARA: Poljoprivredna škola u Bačkoj Topoli obrazuje stručnjake na srpskom i mađarskom jeziku

J. LEMAJIĆ

04. 03. 2022. u 08:04

UŠUŠKANA u zelenilu, u neposrednoj blizini Bačkotopolskog jezera, već šest decenija kadrove neophodne različitim oblastima agrara, po kom je kraj specifičan, na srpskom i mađarskom jeziku obrazuje Poljoprivredna škola sa domom učenika u Bačkoj Topoli.

КОД ЊИХ СТАСАВА БУДУЋНОСТ АГРАРА: Пољопривредна школа у Бачкој Тополи образује стручњаке на српском и мађарском језику

Foto Privatna arhiva

Kako je sever Vojvodine odvajkada poljoprivredni kraj, sasvim je prirodno da bačkotopolska Poljoprivredna škola godinama unazad bude nosilac promena u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i da đacima nudi najsveobuhvatnija znanja koja se tiču poljoprivrede, veterine, proizvodnje i prerade hranje, rukovanja mahanizacijom...

- Generacije se menjaju i veoma je važno da idemo u korak s vremenom, odnosno da imamo teoretsku i praktičnu nastavu koja će učenicima dati najsavremenija i funkcionalna znanja - ističe direktor škole Žolt Horvat.

- Zbog toga se ulaže, kako u opremanje kabineta, tako i u školsku ekonomiju. Stalno konkurišemo na projektima i možemo da se pohvalimo da uglavnom dobijemo sredstva za nabavku mehanizacije, različitih poljoprivrednih mašina i opreme, mali zoo-vrt se stalno proširuje. Naravno, tu su i stručni kadrovi koji nesebično prenose svoja znanja đacima i osposobljavaju ih da po završetku škole bez problema mogu da rade bilo gde ili da nastave školovanje.

Učenici na praktičnoj nastavi, Foto Privatna arhiva

Đaci koji se opredele za školovanje u ovoj oblasti mogu da izaberu četvorogodišnje smerove - poljoprivredni, prehrambeni i veterinarski tehničar i trogodišnje - rukovalac mehaničar poljoprivredne tehnike, mesar-pekar i operater u prehrambenoj industriji.

- Školu trenutno pohađa 434 učenika, nisu popunjena sva odeljenja, ali naspram ostalih škola mi smo zadovoljni. U godini jubileja otvoren je i Dom učenika, u koji su smešteni ne samo đaci naše škole nego i ostale dve srednje škole u Bačkoj Topoli, a verujemo da će on doprineti još većem broju đaka - dodaje direktor..

I voćnjak i povrtnjak, Foto Privatna arhiva

BRINU I O KOKAMA, SVINjAMA...

PORED klasične nastave, đacima nije strano da brinu o kokama nosiljama, svinjama, asistiraju veterinarima kada god je potrebno, čak i kod komplikovanih operativnih zahvata, orezuju voće, uzgajaju povrće u plasteniku, prave vino i rakiju, najukusnije hurke i druge mesne đakonije... Zbog toga ne čudi što školu pohađaju đaci ne samo iz ove opštine, nego i iz Subotice, Bečeja, Sente i drugih okolnih mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)