UREĐENJE PRILAZA DO RIMSKIH TERMI: Grad Čačak i Vlada staraju se o značajnom arheološkom nalazištu

V. I.

23. 02. 2022. u 10:46

VLADA Republike Srbije utvrdila je javni interes za pribavljanje u javnu svojinu grada Čačka dela parcela i objekata koji se nalaze u prolazu ka arheološkom nalazištu - Rimskim termama sa Gradskog šetališta.

УРЕЂЕЊЕ ПРИЛАЗА ДО РИМСКИХ ТЕРМИ: Град Чачак и Влада старају се о значајном археолошком налазишту

Foto: Privatna arhiva

Kako je objasnio gradonačelnik Milun Todorović, ovi planski akti doneti su kako bi se obezbedio prilaz ovom značajnom lokalitetu i sa strane Gradskog šetališta.

Postojeći prolaz između apoteke i nekadašnje zgrade SDK, a sada Poreske uprave, nije bilo vlasništvo grada. Iako u strogom centru grada, objekti koji se nalaze u prolazu potpuno su ruinirani i devastirani.

Ovom odlukom Grada i Vlade stvorila mogućnost da privedemo u javnu svojimu zemljište i objekte koji se nalaze u prolazu. Te objekte treba da uklonimo, da prostor parterno uredimo i da napravimo ceo prolaz, odnosno pristup Rimskim termama sa Gradskog šetališta. Ući ćemo u realizaciju i parternog uređenja od Gradskog šetališta do Gradske biblioteke, same “gradske rupe“ i čitavog tog dela pešačke zone. Savim je logično da i sa Gradskog šetališta, a ne samo sa Rimskog trga posetioci mogu da dođu do Rimskih termi i pristupe tom lokalitetu. Ovo je samo odluka o planskom aktu, o pribavljanju u svojinu zemljišta i objekata. Onda idemo u izradu projektno-tehničke dokumentacije, a potom i u rušenje objekata i uređenje tog prostora – istakao je Todorović.

BONUS VIDEO: JEVANĐELjE OKOVANO ZLATOM I SREBROM: Manastir Vitovnica je večna kuća oca Tadeja


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!