LAKŠE DO DIJAGNOSTIKE KORONA VIRUSA: Zavod za javno zdravlje u Čačku uskoro će dobiti savremenu mikrobiološku laboratoriju

V. ILIĆ

23. 02. 2022. u 10:46

U gradu na Moravi započela je izgradnja mikrobiloške laboratorije, koja će prevashodno služiti za dijagnostiku pomoću PCR aparata, a koja pripada Zavodu za javno zdravlje Čačak.

ЛАКШЕ ДО ДИЈАГНОСТИКЕ КОРОНА ВИРУСА: Завод за јавно здравље у Чачку ускоро ће добити савремену микробиолошку лабораторију

Foto: V. I.

Nova laboratorija će imati prizemlje i sprat, koji zauzimaju 201 metar kvadratni, čija je izgradnja finansirana iz budžeta Grada Čačka sa 23 miliona dinara, dok je najsavremeniju opremu donirao Rotari klub, u vrednosti od oko 130.000 dolara. Očekuje se da laboratorija bude završena za nešto manje od tri meseca.

Tokom ove dve godine, kada se borimo sa virusom korona, shvatamo da sve izazove možemo pobediti samo ako neprekidno ulažemo u osavremenjavanje opreme, naročito u oblasti medicine. Iako nisu imali savremene aparate, naši radnici ZZJZ Čačak su tokom pandemije radili izuzetno svoj posao, a sa novim prostorijama, i novim aparatom, biće im znatno lakše, a ono što je najbitnije jeste da će naši sugrađani, ali i stanovnici čitavog Moravičkog okruga, imati priliku da u Čačku odrade analize zbog kojih su morali odlaziti u Beograd – rekao je gradonačelnik Milun Todorović, naglašavajući da je veoma bitna i činjenica da će ZZJZ Čačak na ovaj način moći da zarađuje dodatna sredstva, s obzirom na to da ova zdravstvena ustanova dve trećine prihoda zarađuje sopstvenim radom, dok jednu trećinu dobija iz budžeta RS.

Gradonačelnik Todorović je sa saradnicima posetio ovo gradilište, naglašavajući da je nova oprema, pored dijagnostikovanje virusa korona, od velikog značaja, jer pruža mogućnost otkrivanja bakterija koje su jedan od uzročnika steriliteta i kod žena i kod muškaraca, kao i onih koje uzrokuju lajmsku bolest, ali i mnogih drugih.

BONUS GALERIJA: Korona virus u Srbiji

BONUS VIDEO:

NIKADA NIJE BILO TEŽE: Reporteri "Novosti" u crvenoj zoni kovid bolnice u Batajnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)