VIRTUELNI PSIHOLOG LEČI DUŠU: Subotičani napravili besplatnu aplikaciju za pomoć građanima

J. LEMAJIĆ

17. 02. 2022. u 08:26

SVESNI činjenice da se sve više ljudi susreće sa različitim psihičkim i emocionalnim problemima i da se često vrlo teško sa njima nosi, Psihološki centar "Proaktiva" iz Subotice osmislio je besplatnu mobilnu aplikaciju "Psihofon".

ВИРТУЕЛНИ ПСИХОЛОГ ЛЕЧИ ДУШУ: Суботичани направили бесплатну апликацију за помоћ грађанима

Foto Shutterstock / privatna arhiva

U poslednje vreme stručnjaci čine sve kako bi ublažili sve učestalije posledice narušenog mentalnog zdravlja građana.

- Svakodnevna psihološka praksa pokazuje da Subotičani najčešće potražuju pomoć koja se odnosi na epizode anksioznosti, tuge, lošeg raspoloženja i niskog samovrednovanja. Ukoliko se ove teškoće ne tretiraju adekvatno, svaka od njih može da preraste u ozbiljan psihički problem i da naruši kvalitet života - objašnjava psiholog dr Jasmina Knežević, koja je sa koleginicama Vesnom Barzut i Jelenom Blanušom tvorac aplikacije.

Kako bi olakšali prepoznavanje tih stanja i omogućili prvu psihološku pomoć građanima, psiholozi su osmislili mobilnu aplikaciju.

- Aplikacija sadrži listu psihofizičkih znakova, simptoma, za identifikaciju anksioznosti, tuge, stresa i niskog samopouzdanja. Takođe i savete i instrukcije za njihovo ublažavanje i prevazilaženje, paket vežbi za samoosnaživanje i bazu podataka o organizacijama u Vojvodini koje pružaju usluge vezane za mentalno zdravlje - objašnjavaju psiholozi. - Na osnovu ponuđene liste različitih simptoma korisnici mobilnog telefona čekiraju svoje simptome i dobijaju povratnu informaciju o vrsti psihološkog problema sa kojim se suočavaju.

Pokreće se deo aplikacije koji se odnosi na prepoznat problem i dobija pristup psihološkim savetima. Korisnici telefona primenjuju instrukcije u određenom vremenskom roku.

Pored vežbi i saveta za anksioznost, tugu, stres i samopouzdanje, aplikacija sadrži i paket vežbi za samoosnaživanje namenjen opštem psihičkom jačanju. Ukoliko korisnik prepozna potrebu za obuhvatnijim tretmanom, može kontaktirati s nekom od organizacija koje se bave mentalnim zdravljem, a nalaze se u bazi podataka unutar aplikacije.

Na svu sreću, smatraju psiholozi, građani i sami prepoznaju kada imaju određene probleme, da li su to problemi "ne mogu da zaspim jer me nešto muči" ili su to ozbiljniji problemi, poput anksioznosti, depresije...

I NA "AJFONU"

OVU aplikaciju android telefoni mogu besplatno preuzeti, a kako saznajemo, u toku je podešavanje preuzimanja aplikacije za "Ajfon" uređaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni