GRADITELJ MINI-SVETINJA: Petar Kostić (12) iz Preoca kod Gračanice pravi makete crkava i manastira

D. ZEČEVIĆ

15. 02. 2022. u 08:38

SVE je počelo kada sam na času veronauke video maketu crkve. Iako sam tada imao svega sedam godina, zainteresovalo me je kako se to radi i počeo sam da smišljam kako bih i ja mogao da pravim makete svetinja.

ГРАДИТЕЉ МИНИ-СВЕТИЊА: Петар Костић (12) из Преоца код Грачанице прави макете цркава и манастира

Petar sa svojim radovima, Foto Privatna arhiva

Bukvalno sam ubrzo počeo da realizujem svoj plan i do sada sam, u proteklih pet godina, napravio petnaestak maketa naših manastira i crkava.

Iako ima samo 12 godina, Petar Kostić iz Preoca nedaleko od Gračanice na centralnom Kosmetu, priča zrelo za svoje godine. Ali i radi, kao daleko stariji i ozbiljniji. Savladao je veštine zanatskog rada sa stiroporom, gipsom, keramikom, glinom, kartonom...

- Glinu koristim za izradu sitnijih detalja a makete pravim uglavnom od stiropora i stirodura... Izrađujem ih u radionici koju sam uredio u jednom delu kuće, ali mi je oko radova potreban i dodatni alat kao što su razni šrafovi - priča ovaj dečak dok ponosno priznaje da mu u nabavci materijala pomaže deda Slavoljub koji ga, kako kroz osmeh dodaje, i finansira.

Zasada makete pravi samo za sebe, a videće, kaže, vremenom hoće li ih raditi za neke druge svrhe. Do sada ih je izlagao na raznim školskim i drugim izložbama u Gračanici.

- Makete rado ustupim kada se negde prezentuje naša škola kao i naš kraj poput prezentacija turističke organizacije Gračanice - ističe Petar, koji pojašnjava da vreme koje iziskuje pravljenje makete zavisi od njene veličine i izgleda. Najduže, oko dva i po meseca radio je maketu Visokih Dečana sa dvorištem, koja je i najveća - visoka i dugačka oko 1,2 metra.

Petrov otac Marko, koji sa suprugom Brankicom ima i petogodišnjeg Pavla, srećan je zbog talenta svog sina, posebno što je sve sam naučio na internetu. Poseduje i ozbiljan alat, razne bušilice, brusilice i što je još zanimljivije čim je neki kvar u kući na uređajima on to već ume da popravi.

MAŠINA

MANASTIR Gračanica, Visoki Dečani, Hram Svetog Save, Crkva Svete Petke, Žiča... i druge svetinje našle su se na maketama Petra Kostića.

- Znam da je neizvodljivo jer mi je samo otac zaposlen, ali voleo bih da imam mašinu za izradu, tj. štampanje, koja odštampa materijal prema crtežu koji se prethodno pripremi - kaže Petar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna