INVESTICIJA VEĆA OD 16 MILIONA EVRA: Turska kompanija gradi fabriku u leskovačkoj Zelenoj zoni

Игор Митић
Igor Mitić

06. 02. 2022. u 13:46

TURSKA kompanija „Erenli“, koja se bavi proizvodnjom sistema za cirkulaciju tečnosti u automobilskoj industriji, u takozvanoj „Zelenoj zoni“ u Leskovcu gradi novi proizvodni pogon u ukupnoj površini od oko 4.000 metara kvadratnih. Investicijom od 16,6 miliona evra biće otvoreno 338 novih radnih mesta.

ИНВЕСТИЦИЈА ВЕЋА ОД 16 МИЛИОНА ЕВРА: Турска компанија гради фабрику у лесковачкој Зеленој зони

foto: GU Leskovac

U najnovijoj poslovnoj zoni u Leskovcu već dve godine radi kompanija „Aptiv“ koja se takođe bavi proizvodnjom delova za auto-industriju. Prvobitni ugovor podrazumevao je investiciju od oko 25 miliona evra i otvaranje 2.000 radnih mesta. U međuvremenu je „Aptiv“ više nego udvostručio ulaganje u pogon i opremu, a trenutno zapošljava oko 5.200 radnika.

„Zelena zona“ je mesto gde i leskovačka kompanija „Statovac“ gradi distribitivni centar svog kancelarijskog i školskog programa, a u lokalnoj samoupravi ističu da se nije odustalo ni od prvobitne namene ovog prostora.

Jedna od parcela biće opredeljena za izgradnju skladišnog i distribituvnog centra poljoprivrednih proizvoda. Ovaj posao je rezultat saradnje nadležnog ministarstva, lokalnih samouprava Leskovca, Vlasotinca i Lebana i udruženih povrtara sa ovog područja. Skladišni i prerađivački kapaciteti treba da pomognu u rešavanju povremenih problema sa plasmanom robe i sezonskom fluktuacijom cena.

foto: GU Leskovac

„Zelena zona“ se prostire na oko 100 hektara zemlje koje je država Leskovcu ustupila pre više od 10 godina. Odmah je, uz pomoć EU, komunalno opremljeno oko 40 odsto ukupne površine, dok je u međuvremenu u uređenje novih saobraćajnica i izgradnju parking prostora, trafostanice i osvetljenja uloženo 90 miliona dinara.

foto: GU Leskovac

Ova poslovna zona je pre šest godina, kružnom raskrnicom, povezana sa starim auto-putem, gde je država uložila 37 miliona, a najnovija investicija ima za cilj gasifikaciju „Zelene zone“ koja u ovoj fazi košta 50 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri