CENTAR ZA SARADNJU: U Pirotu otvoren Kulturno informativni centar bugarske nacionalne manjine „Jerma“

V.Ć.

03. 02. 2022. u 14:51

U PIROTU je danas otvoren Kulturno-informativni cenat bugarske nacionalne manjine „Jerma“, tačnije njegova kancelarija. Otvaranju je uz predstavnike lokalne vlasti i nevladinih organizacija prisustvovao i generlani konzul Republike Bugarske u Srbiji Dimitar Canev.

ЦЕНТАР ЗА САРАДЊУ: У Пироту отворен Културно информативни центар бугарске националне мањине „Јерма“

Foto: V.Ćirić

- Ovaj centar će doprineti razbijanju predrasuda o odnosima između dva naroda u poslednjih sto godina.Stereotipi su često bila prepreka u uspostavljanju boljih odnosa među ljudima s obe strane granice. Centar je svojevrstan prozor, kroz koji svaki građanin Pirota može da pogleda rezultate Bugarske u raznim oblastima. U ovoj kancelariji građani mogu da dobiju sve informacije koje ih interesuju. Mnogo Srba trenutno radi u Bugarskoj, a mnogi građani Bugarske dolaze ovde u turističke posete i to je velika ekonomska korist za sve nas. Dosadašnja prekogranična saradnja će ubuduće biti bolja-rekao je Canev.

Foto: V.Ćirić

Zamenik pirotskog gradonačelnika Miloš Colić je konstatovao da će ova kancelarija doprineti bonjim odnosima dve države. Grad Pirot ima mnoge partnere u susednoj Bugarskoj sa kojima uspešno sarađuje u prekograničnoj saradnji. Kancelarija u Pirotu će doprineti razvoju takozvanog manifestacionog turizma, ali i kulturnoj saradnji, boljem upoznavanju Bugarske,odakle se očekuje dolazak velikog broja posetilaca koje interesuju razne manifestacije.

Predsednik Kulturno informativnog centra „Jerma“ je Milija Todorov koji je rekao da u ovom gradu živi poal evka i nikad nije imao nikakvih problema motivisanih nacionalni razlozima.

BONUS VIDEO: 

DAN NAKON VELIKOG POŽARA: Izgoreo konak manastira Svete Trojice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)