POMOĆ PRE SVEGA: U Pirotu otvoren Centar za pomoć starim-dementnim osobama

V.Ć.

02. 02. 2022. u 15:50

PIROT je dobio Centar za pomoć starijim osobama koje pate i od demencije. Centar je otvoren u prostorijama Crvenog krsta u Jevrejskoj ulici sa ciljem da se ovoj populaciji pomogne da se lakše nosi sa problemima koji idu uz demenciju.

ПОМОЋ ПРЕ СВЕГА: У Пироту отворен Центар за помоћ старим-дементним особама

Foto: V.Ć.

Prema rečima Nataše Todorović iz Crvenog krsta Srbije, centar će pored ostalog služiti za obučavanje neformalnih negovatelja koji brinu o dementnim osobama:na koji način brinuti o higijeni i promeniti posteljinu dementnim osobama, članovima domaćinstva, kako komunicirati sa ovakvim osobama i slično.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, rekla je da iako je diskriminacija pozitivnim zakonima zabranjena ona se ipak dešava prema pojedinim grupama kao što su stariji od 65 godina. Ona je konstatovala da demencija jeste veliki problem i da nedostaje prava podrška porodicama u kojima žive takve osobe. Preko 90 odsto neformalnih negovatelja su žene, mada se sve češće u ovaj posao uključuju i muškarci. Nedostaje sistemska podrška , dnevni centri za dementne i posebna odeljenja koja bi bila pod okriljem zdravstvenim ustanovama.

Sreten Selaković, državni sekretar u Ministarstvu rada, kaže da je u okviru ovog projakta , osim Pirota, ovakav centar otvoren i u Somboru.U edukaciji neformaljlnih negovatelja koristiće se i informatička oprema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)