KOLO SRPSKIH SESTARA DARIVALO DECU I PORODICE: „Svetosavsko darivanje“ za najugroženije Negotince

S. M. J.

27. 01. 2022. u 15:43

Povodom školske slave, Svetog Save, članice Kola srpskih sestara priredile su u Negotinu "Svetosavsko darivanje".

КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА ДАРИВАЛО ДЕЦУ И ПОРОДИЦЕ: „Светосавско даривање“ за најугроженије Неготинце

Foto: S.M.Jovanović

Zahvaljujući Mirjani Andrejević Kri iz „Pro human organizacije“ iz Nemačke i dr Gordani Popović, srpskoj naučnici poreklom iz Negotina i Knjaževca, austrijskom ekspertu u Evropskom savetu za nauku u Briselu, Kolo srpskih sestara u Negotinu obradovalo je darovima decu i porodice kojima je pomoć neophodna.

Akcijom „Svetosavsko darivanje“  obuhvaćeno je 76 mališana iz tri negotinske osnovne škole,  kojima su darivani svetosavski slatki paketići kao i 20 porodica kojima je ova milosrdna negotinska organizacija, osnovana 1904. i čiji je rad obnovljen 1995. godine, uručila pakete sa osnovnim životnim namirnicama i higijenski pribor.

- Muzej Krajine je zalaganjem direktora Ivice Trajkovića,donirao knjige koje su poklonjene ovom prilikom što je još više obradovalo učesnike ovog našeg „Svetosavskog darivanja“. Želeli smo da ne budu to samo slatkiši i samo paketi socijalne pomoći već i knjige - kaže Vesna Stanković, predsednica Kola srpskih sestara u Negotinu.

Spiskove najpotrebitijih dostavili su ovoj organizaciji nadležni iz sve tri negotinske škole, ali i Centar za socijalni rad, ističe Vesna Stanković.

Svetog Savu kao slavu, ali i kao svoj rođendan obeležio je i Sava Manojlović, rođen pre jedne decenije baš u trenutku dok se održavala Svetosavska akademija u kojoj je kao horista crkvenog hora učestvovao njegov otac.

-Meni je danas i imendan i rođendan jer sam dobio ime po Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu.  Danas punim 10 godina i srećan sam. Drago mi je i zbog ovog paketića”, kaže Sava Manojlović, učenik OŠ “Vera Radosavljević” naglasivši da je dobar đak i da ima sve petice.

U susret školskoj slavi, Svetom Savi, Kolo srpskih sestara nagradilo je knjigama i najuspešnije autore na literarnom konkursu "Sveti Sava kroz vekove hodi".   Prvo mesto na ovom konkursu osvojila je Jelena Popović, učenica prvog razreda Negotinske gimnazije, drugo Bogdan Milosavljević, učenik trećeg razreda OŠ "Vuk Karadžić", dok su treće mesto podelile gimnazijalke Sofija Stanković i Iva Istatkov, učenice prvog razreda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!