OBNAVLJAJU DOM "SLOBODIŠTA": U tri faze, ponovo oživljava memorijalni park na periferiji Kruševca

S. BABOVIĆ

27. 01. 2022. u 11:51

DOM memorijalnog kompleksa "Slobodište" u Kruševcu, koji je početkom šezdesetih godina prošlog veka nastao na osnovu zamisli književnika Dobrice Ćosića, trebalo bi da bude završen u drugoj polovini ove godine.

ОБНАВЉАЈУ ДОМ СЛОБОДИШТА: У три фазе,  поново оживљава меморијални парк на периферији Крушевца

Bogdan Bogdanović, Foto S. Babović/arhiva

Obnova zapuštenog muzejskog prostora, kao i spomeničnih elemenata unutar parka koji se prostire na čak 80 hektara, podsetimo, započela je 2020. i, u prethodnim fazama, podrazumevala je izradu drenaže zemljanog krova, te termo i hidroizolaciju objekta Doma. Ove sedmice, predati su izveštaji koji se odnose na drugu fazu projekta, čime se rekonstrukcija značajne baštine privodi kraju i otvaranje reprezentativnog prostora iz prošlosti postoje sve izvesnije.

- Obnovljena je kompletna infrastruktura, što podrazumeva grejanje, kanalizacionu mrežu, elektroinstalacije, vodovod, suvenirnicu... a završeni su i grubi unutrašnji radovi. Tokom treće, završne faze nam je preostalo da zamenimo stolariju u galerijskom prostoru, obnovimo rasvetu i definitivno uredimo eksterijer. Kompletna rekonstrukcija se odvija po smernicama Zavoda za zaštitu spomenika kulture - objašnjava direktor Narodnog muzeja u Kruševcu Goran Vasić.

U međuvremenu, Dom unutar parka se nazire i sa veoma frekventnog puta od grada na Rasini ka Kopaoniku. Jer, nalazi se u novom delu Kruševca koji se širi i gde će se, pored novog stambeno-poslovnog kompleksa na prostoru Starog aerodroma, nalaziti i zgrada suda, fudbalski stadion i više drugih atraktivnih objekata.

- Predviđeno je da Dom ima 250 kvadrata izložbenog prostora, kancelarije sa pratećim prostorijama i suvenirnicu. Ideja je da postavke budu tematske, istorijske, umetničke, etnološke... koje se uklapaju u ideju "Slobodišta" i koncept čitavog ovog prostora.

Goran Vasić, Foto S. Babović/arhiva

Istovremeno, biće to jedini izlagački prostor u ovom delu grada, a građa koja se odnosi na kompleks je trenutno smeštena u depoe muzeja - kaže Vasić.

A, spomenični elementi parka - ptice mira i Kapija sunca - već su konzervirane i samo su deo dragocenih svedočanstava unutar jedinstvenog sadržaja koji je projektovao i u periodu od 1960. do 1965. realizovao ahritekta Bogdan Bogdanović. Unutar kompleksa su smešteni elementi Stratište i Humke, dva amfiteatra - Dolina pošte, sa jatom kamenih ptica, te Dolina živih, kojima se pristupa kroz kružnu Kapiju sunca, gde je i pomenuti amfiteatar. Dom čija je obnova pri kraju, još 1978, projektovali su Bogdan Bogdanović i Svetislav Živić...

Foto S. Babović/arhiva

Stariji se sećaju da je Memorijalni park, od otvaranja, pa sve do devedesetih godina prošlog vela, bio mesto održavanja originalne manifestacije "Svečanosti slobode", u okviru koje su izvođene pozorišne i baletske predstave, te organizovani koncerti.

Početkom ovog veka, sve je preraslo u "Vidovdanske svečanosti", ali su zadržani rituali paljenja vatre, polaganje cveća na humke i čitanje "Povelje živih", čiji je autor upravo Dobrica Ćosić.

PRECIZNO UTVRĐENA ISTINA

NAREDNE sednice bi iz štmape trebalo da izađe posebno izdanje Narodnog muzeja - "Logor i stratište na Slobodištu u Kurševcu, 1941-1944". Autor Goran Vasić napominje da je godinama istraživao događaje koji su se tokom Drugog svetskog rata odigravali na ovom prostoru, a potvrdio je i konačnu cifru streljanih rodoljuba i civila koji su - uglavnom kao žrtve odmazdi - najpre bili zatvoreni u logor, a potom likvidirani. Sa tačnim imenima i prezimenima, datumom izvođenja iz logora i streljanja identifikovano ih je tačno 654.

Detalj sa ranije manifestacije "Svečanosti slobode", Dobrica Ćosić, Foto Muzej

PODRŠKA

TOKOM prethodnih godina, rekonstrukciju izuzetnog istorijskog kompleksa su - po konkursima - pomagali Ministarstvo kulture i informisanja, te Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračku i invalidsku zaštitu. U muzeju veruju da će takva praksa biti nastavljena, a očekuju da se uključi i ovdašnja lokalna samouprava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)