STEVANU DIVJAKOVIĆU FEBRUARSKA NAGRADA NOVOG SADA: Visoko gradsko priznanje uspešnom kompozitoru i kulturnom posleniku

Z.Grumić

26. 01. 2022. u 15:22

SKUPŠTINA grada Novog Sada odlučila je danas, ubedljivom većinom glasova odbornika, da Februarska nagrada za 2021. godinu pripadne kompozitoru Stevanu Divjakoviću (68), za predan i posvećen vizionarski rad, pretočen u kompozicije koje ostavljaju neizbrisiv trag na novosadskoj umetničkoj sceni.

СТЕВАНУ ДИВЈАКОВИЋУ ФЕБРУАРСКА НАГРАДА НОВОГ САДА: Високо градско признање успешном композитору и културном посленику

N. Karlić

- Delatnost Divjakovića, mnogostrana i bogata, predstavlja tog umetnika ne samo kao uspešnog kompozitora već i kao značajnog kulturnog poslenika – istaknuto je u obrazloženju odluke gradske Komisije za dodelu priznanja, koje je saopštio njen predsednik Saša Novaković.

Divjaković je jedan od osnivača Novosadskih muzičkih svečanosti (NOMUS-a) a tokom svog bogatog stvaralačkog rada bio je i umetnički rukovodilac Vojvođanske filharmonije, upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima je najznačajnija nagrada od nacionalnog značaja „Petar Konjović“, koja mu je dodeljena 2019. godine za muzičko stvaralaštvo.

- NJegove kompozicije izvode se u koncertnim dvoranama Berlina, Minhena, Londona, Ženeve i drugih gradova Evrope – izjavio je zamenik gradonačelnika Milan Đurić i napomenuo da će visoko gradsko priznanje dobitniku biti svečano uručeno na Dan grada, 1. februara.

Inicijativu da Divjaković dobije Februarsku nagradu podnelo je Udruženje kompozitora Vojvodine, uz podršku Srpskog narodnog pozorišta, Muzičke omladine Novog Sada, Vojvođanskog simfonijskog orkestra i Fondacije „Novi Sad - Evropska prestonica kulture“. Novčani deo te nagrade iznosi 130 hiljada dinara.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada, koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva njegovih građana a povodom Dana grada 1. februara. Tog datuma 1748. godine Novi Sad je proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

U RASKOŠNOM ZELENILU ILI NA BELOM PESKU: Ako izaberete hotel Lujo, ne morate da birate, tu su i plaža sa belim peskom i prelepa šuma