NA GRADSKOM JEZERU U VRŠCU 38 UČESNIKA: Prvi do Časnog krsta doplivao Nikola Banković

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

19. 01. 2022. u 21:23

BOGOJAVLjENSKO plivanje za Časni krst na Gradskom jezeru u Vršcu organizovano je jubilarni deseti put, a prvi je do svetinje, od ukupno 38 učesnika, doplivao Nikola Banković.

НА ГРАДСКОМ ЈЕЗЕРУ У ВРШЦУ 38 УЧЕСНИКА: Први до Часног крста допливао Никола Банковић

RTV

Ovaj momak za Časni krst pliva još od 2011. godine. Ovo mu je treća pobeda, ali prva u Vršcu.

-Svi mi plivamo prvenstveno zbog zdravlja nas i naših bližnjih. Otkako učestvujem u bogojavljenskom plivanju moj život se promenio na bolje. Zato, dokle god budem mogao, plivaću na ovaj sveti dan – poručio je Nikola.

Među učesnicima su bile i dve devojke. Sve zajedno bodrio ih je episkop banatski vladika Nikanor, koji je ranijih godina uvek prisustvovao plivanju u Beloj Crkvi, na pograničnoj reci Neri, gde su za Časni krst plivali učesnici sa obe strane reke – i iz Srbije i iz Rumunije. Tom činu bi prisustvovao i rumunski episkop.

-Ni ove godine, zbog korone, nismo se okupili na Neri, ali, ne mari. Bog zna naše namere, ali zna i naše moći. Ništa nije doveka trajalo, pa neće ni ovo. Nadamo se da će, uz Božju pomoć, ova pošast brzo nestati, i da ćemo u Beloj Crkvi obnoviti tradiciju dugu čak 29 godina – rekao je vladika Nikanor.

Za sve učesnike u Vršcu obezbeđene su medalje, zahvalnice i ikone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna