ČAJEVI ČUVAJU DOBRO ZDRAVLJE: Radeta Travara iz Paraćina svi znaju i kod njega traže lek

Zorana Rašić

16. 01. 2022. u 08:38

NAJPOZNATIJI pomoravski travar Radovan Miletić ušao je u devetu deceniju života, ali nema nameru da prekine da se bavi sakupljanjem lekovitog bilja i pravljenjem čajeva i melema. Sezona berbe "travki" i vađenja korenja je od aprila do decembra, pa su mu jedino prva tri meseca u godini "slobodna".

ЧАЈЕВИ ЧУВАЈУ ДОБРО ЗДРАВЉЕ: Радета Травара из Параћина сви знају и код њега траже лек

Radovan Miletić na paraćinskoj pijaci / Foto Z. Rašić

I, mada je upravo sad ta pauza u njemu najvažnijem poslu, Rade Travar, kako ga svi zovu, zimski predah koristi da što češće bude na pijaci u Paraćinu sa svojim kupcima.

- Prošla sezona bila mi je berićetna kao i svih prethodnih trideset koliko na Rtnju, Čestobrodici i okolini Krivog Vira sakupljam bilje. Krenem s proleća, pa redom... Od čistog bilja je i čaj čist, pa kad se lepo osuši, spakuje i drži na promaji, ne propada i nema buđi. To zna narod koji od mene redovno pazari umesto da čaj kupe u radnji - objašnjava, za "Novosti", Radovan.

Žalfija, hajdučka trava, pirevina, vranilova trava, crveni zdravac, timijan, majčina dušica, oman, broć, kopriva, slatki i gorki pelin... To je samo deo od osamdesetak vrsta lekovitih travki koje poznati travar bere i suši. Da su čajevi više nego korisni, kaže Radovan, najbolje pokazuje i njegovo čelično zdravlje.

Zanimljivo je da se Radovan nije bavio travarstvom od mladosti, već je krenuo tek sa pedesetak leta. Radio je u paraćinskoj štofari, a onda su kriznih devedesetih godina naišli svakakvi problemi. Poslu se učio nekoliko meseci kod poznatog travara. Do pre nekoliko godina bilje je sušio na tavanu stambene zgrade u kojoj živi, što je prilično neuobičajeno. U međuvremenu, završio je kuću na Karađorđevom brdu, pa su uslovi za preradu bilja sad mnogo bolji:

- Promaja je toliko jaka da se sve osuši za tri dana. Suvi list potom pakujem u papirne džakove, pa tek onda u obične i stavljam ih da vise u letnjikovcu. Tu nema nimalo vlage, tako da čajevi budu odličnog kvaliteta, kao i brojni melemi koje pravim.

AMAJLIJA I MOĆ RASKOVNIKA

RADE travar poznat je i po amajlijama koje odlično idu iako kompletna, od više travki, košta 1.000 dinara. U amajliji, raskovnik je glavna magična biljka koja izgledom podseća na čoveka:

- Raskovnik može biti muški i ženski, privlači snagu i bogatstvo, donosi uspeh. Još je Vuk Karadžić pisao o njegovim moćima, ali raste samo na visokim planinama i vrlo ga je teško naći. Čuva se u kući u crvenoj tkanini, a može se iseći njegov donji deo i nositi tako u novčaniku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

U BELEKU, U HLADU BOROVE ŠUME: Veličanstveni hotel iz lanca poznatog po odličnoj usluzi, kvalitetu i bogatim sadržajima