DRUŽENJE SA MALIM ČITAOCIMA PREKO DRUŠTVENIH MREŽA: Narodna biblioteka „Dušan Matić“ u Ćupriji obeležava svoj dan (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

29. 12. 2021. u 18:51

ZBOG izostanka organizovanih poseta predškolaca i đaka, usled loše epidemiološke situacije, Narodna biblioteka „Dušan Matić“ u Ćupriji osmislila je nov način druženja sa najmlađima, koji su im najznačajnija čitalačka publika.

ДРУЖЕЊЕ СА МАЛИМ ЧИТАОЦИМА ПРЕКО ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА: Народна библиотека „Душан Матић“ у Ћуприји обележава свој дан (ФОТО)

Foto:Ćuprijska biblioteka

Bibliotekari se sa njima druže putem društvenih mreža. Deca im šalju video zapise o knjigama koje čitaju i omiljenim junacima, a oni najbolje nagrađuju knjigama. Na taj način su, na primer, obeležili i „Vukovu nedelju“.

Foto:Ćuprijska biblioteka

- Deca se ovde osećaju kao kod kuće. Imaju veliku slobodu. Mogu da biraju knjige. Imamo i policu za razmenu knjiga. Tačno je da čitalačka navika kreće iz porodice i škole, ali kontakt između dece i bibliotekara najvažniji, jer ih upoznajemo sa knjižnim fondom i radom biblioteke. Deca su najviše fascinirana spomen-sobom Dušana Matića, u kojoj je deo njegove zaostavštine, poput starog nameštaja i pisaće mašine. Kasnije su dovodila roditelje da vide legat Dušana Matića i bila vodiči kroz njegovu sobu – kaže knjižnjičarka Svetlana Radivojević.

Ona dodaje da biblioteka više ne pripada tradicionalnom tipu, već je savremena, trudi se da bude što maštovitija i dovitljivija. Organizuje različite radionice za najmlađe, a uključuje ih i u programe koje priređuje. Osim sa knjigama, deca se druže sa macom Radom, koju čuvaju bibliotekari, i vlasničkim, komšijskim psom Rašom, koji je redovan posetilac svih letnjih dešavanja u bašti biblioteke.

Foto:Ćuprijska biblioteka

- Biblioteka ima 65.000 knjiga i oko 4.000 članova, među kojima je 1.800 dece. Pošto često imamo akcije sniženja članarine, ali i zbog toga što su Ćupričani u vreme epidemije utehu našli u knjigama, prilikom svake akcije broj članova poveća se 10 do 20 odsto. Za prvake i predškolce članarina je besplatna. Ima porodica u kojima su gotovo svi članovi biblioteke, a kada upisujemo nekog đaka, obično učlanimo i mlađeg brata ili sestru.

Foto:Ćuprijska biblioteka

Među članovima je i Kalina Ćurić (7), za koju je baka Gordana uzimala knjige kada je imala samo 2 godine – veli knjižnjičarka i dodaje da je za Dan biblioteke uzet 29. decembar, jer je tog dana 1868. godine otvoreno prvo Čitalište u Ćupriji, pa se on računa kao početak bibliotečke delatnosti u ovom gradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DECI NAJBOLJE PREDSTAVE: Počinje 14. Pozorišni festival „ZajeČAR“