UZORCI PO MERI "VELIKOG ZLATA": Svi "božanski nektari" imaju geografsko poreklo

S. M. Jovanović

28. 12. 2021. u 06:15

STRUČNI žiri Godišnjeg ocenjivanja, koje su - u okviru projekta "Oni vide med i vino", uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija - organizovali Turistička organizacija Negotina i Udruženje proizvođača "božanskog nektara" sa oznakom geografskog porekla "Negotinska Krajina", Velikim zlatom su nagradili najbolje uzorke.

УЗОРЦИ ПО МЕРИ ВЕЛИКОГ ЗЛАТА: Сви божански нектари имају географско порекло

Foto TO Negotin

U kategoriji crvenih, od 39 uzoraka, titulu su osvojili "kupaža crvena 2017", "merlo 2017" i "kaberne sovinjon 2017", iz vinarije manastira Bukovo. Pritom, kupaža i merlo su proglašeni i za najbolja vina u ovoj kategoriji.

- Grožđe ovog kraja ima vrhunski potencijal koji potiče od teroara, zemljišta i grožđa. Zbog veoma dobrih belih i crvenih sorti, potencijal ovog kraja za razvoj vinarstva je izuzetno veliki - kaže predsednik žitija dr Marko Malićanin, docent Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu i predsednik Upravnog odbora Saveza vinara i vinogradara Srbije.

U kategoriji belih vina, od 25 uzoraka, pet je zaslužilo Veliko zlato, a za najbolje je proglašen "šardone 2017". iz vinarije "Frunza Aglaja" iz Trnjana, koja se istim priznanjem diči i za vino berbe 2020, od sovinjona i semijona. Njima je pripala nagrada i za aromatizovanu kupažu prošlogodišnje berbe, koja je - van konkurencije - ocenjena Zlatnom medaljom. Plaketu za najbolje vino u kategoriji rozea je poneo uzorak vinarije "Matalj" iz 2021.

Foto TO Negotin

- Ovakva takmičenja su najbolji način da se interno, u okviru regije postave standardi, odnosno kriterijumi za poboljšanje kvaliteta. Istorija je ovo podneblje afirmisala kao veoma pogodno za vinovu lozu, a na nama je da razvijemo taj potencijal - kaže Tomislav Ivanović, vinski novinar i član žirija u kojem je bila i diplomirani inženjer tehnologije Đurđa Katić, čije zamerke se odnose na mestimični nedostatak higijene, korišćenje starih sudova i bačvi, plasman na tržište pre odgovarajuće nege... ali je, srećom, broj takvih vina ove godine bio značajno manji.

KONKURENCIJA

OD ukupno 89 uzoraka za godišnje ocenjivanje, Veliko zlato je osvojilo je devet vina, zlato 17, srebro 23, a bronzu 21. U konkurenciji za nagrade je bilo 39 crvenih, 25 belih i šest vina roze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić