NOVI MOSTOVI I VIŠE ZELENILA: Predstavljen nacrt Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine

Z. GRUMIĆ

27. 12. 2021. u 18:22

U NACRTU Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada do 2030. godine, koji je novinarima danas predstavljen u Javnom preduzeću „Urbanizam“, predviđeno je povećanje javnih zelenih površina na području grada za više od 160 hektara u odnosu na aktuelni planski dokument kao i niz drugih bitnih novina koje će značajno poboljšati kvalitet života građana.

НОВИ МОСТОВИ И ВИШЕ ЗЕЛЕНИЛА: Представљен нацрт Генералног урбанистичког плана Новог Сада до 2030. године

N. Karlić

Ovim GUP-om obuhvaćene su praktično sve ključne oblasti funkcionisanja grada pa je tako planirano da, uz izgradnju novih parkova na nekoliko lokacija budu proširene i kvalitetno unapređene postojeće šumske površine, poput one na Kameničkoj adi.

Na toj lokaciji na Dunavu, na kojoj se trenutno nalazi skoro 200 nelegalno izgrađenih objekata, biće zadržani i obnovljeni veslačka staza i marina ali nema govora o izgradnji kompleksa zgrada, kako je to neodgovorno iznošeno u javnosti minulih meseci, rekao je direktor „Urbanizma“ Dušan Miladinović.

- Nema nikakve priče o gradnji stambeno-poslovnog kompleksa na području Kameničke ade. Tamo će biti očuvan šumski deo uz planiranu „obaloutvrdu“ – naveo je Miladinović i dodao da je na obližnjem delu, gde je sad bivše brodogradilište, predviđena izgradnja kompleksa zgrada koji će, kako je dodao, značajno unaprediti oblasti poslovanja i turizma i oživeti taj deo koji je sad obična bara.

Plan predviđa unapređenja u saobraćaju kako bi pešaci i bicikli ubuduće imali znatno više prostora. Takođe je, osim izgradnje da velika dunavska drumska mosta planirana i izgradnja ukupno pet pešačko-biciklističkih, od kojih će jedan biti izgrađen na stubovima nekadašnjeg mosta cara Franca Jozefa preko Dunava a ostala četiri na okolnim kanalima i ili dunavskim rukavcima.

GUP, Taj za razvoj grada izuzetno važan planski dokument biće na javnoj raspravi u narednih 40 dana. Zainteresovani će moći da ga pogledaju u Zavodu za urbanizam, u Galeriji „Macut“ na Spensu, u prostorijama svih mesnih zajednica kao i na sajtu „Urbanizma“.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!