HRANILIŠTE ZA GRABLJIVICE: Spas za orlove, svrake i vrane

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

26. 12. 2021. u 14:00

DUBOKO u šumi Vršačkih planina, na oko 250 metara nadmorske visine, nalazi se jedno od svega četiri hranili- šta za ptice grabljivice u Vojvodini, koje je od presudnog značaja za njihov opstanak u zimskom periodu.

ХРАНИЛИШТЕ ЗА ГРАБЉИВИЦЕ: Спас за орлове, свраке и вране

Foto: J. J. Baljak

Vršački rendžeri tu na svakih desetak dana iznose "svežu" hranu, kako bi im pomogli da prežive najkritičnije mesece, jer je širenjem urbanih sredina i obradivih površina sve manje hrane u njihovom prirodnom staništu. Siguran obrok tu najčešće pronalaze orlovi - krstaš, kliktaš, crni i suri orao, najveći evropski orao belorepan, pa čak i beloglavni sup, koji nije tipičan za vojvođanske krajeve. Gotovo sve te vrste su na listi ugroženih i zaštićenih ptica. Dolaze i svrake, sive vrane, lisice i drugi manji sisari, a ponekad i šakali.

Foto: M. Vučanović

- Hranilište je posebno važno za mlade ptice, koje su u prvoj godini života, jer nemaju dovoljno iskustva za prezimljavanje i lov, a hrane je, pritom, u prirodnom okruženju sve manje. Zato su ova mesta od nemerljivog značaja, jer samo tako možemo da sačuvamo brojnost ptičje populacije, pa čak i da je uvećamo - kaže Milivoj Vučanović, ornitolog i dugogodišnji rendžer Vršačkih planina.

Foto: M. Vučanović

Uginule životinje, koje su bile uzgajane za ljudsku upotrebu, uzimaju sa zvaničnog animalnog otpada u Vršcu, što je dvostruka korist - smanjuje se zagađenje životne sredine, a pticama obezbeđuje hrana. Pre iznošenja na hranilište, lešine su veterinarski proverene. One koje su bile tretirane antibioticima ili uginule od zaraznih bolesti, ne koriste, kako ne bi ugrozili ni ptice ni njihovu okolinu.

- Na hranilištu su postavljene kamere, da bismo pratili koje sve ptice i životinje tu dolaze, kako bismo znali i koju vrstu hrane da iznosimo. Neprekidnim praćenjem stanja imamo i uvid u njihove druge potrebe, a možemo da uočimo i eventualne krivolovce - dodaje Vladimir Santrač, takođe čuvar prirode Vršačkih planina.

Foto: Privatna arhiva

Za 15 godina, koliko hranilište na ovoj lokaciji u Vojvodini postoji, populacija tamošnjih grabljivica stanarica je obnovljena, a raduje i povratak ptica selica, poput ugroženog patuljastog orla, koji se, zahvaljujući drugim merama zaštite, tu ponovo gnezdi nakon više od sto godina.

OSMATRAČNICA

OSIM na Vršačkim planinama, hranilišta za ptice grabljivice u Vojvodini postoje i u Deliblatskoj peščari, kod Subotice i na Fruškoj gori. I ona su obezbeđena kamerama, a, takođe, u njihovoj blizini postoje i osmatračnice, sa kojih naučnici i studenti mogu posmatrati veliki broj retkih ptica u grupama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)