POSLEDNJA VODENICA NA UVCU: U zaseoku novovaroških Seništa čuju se čeketala na imanju LJubojevića

Dragoljub Gagričić

19. 12. 2021. u 08:25

U KLAKU, zaseoku novovaroških Seništa, gde Uvac iz pitomine luka zamiče u teskobu klisure na padinama Murtenice i Zlatibora, Ljubojevića vodenica - poslednja u čitavom kraju, odoleva izumima i zubu vremena, čuvajući prastari zanat predaka. U trošnoj brvnari sve je isto kao i pre 60 godina, kada je vodenica silom prilika ostala na suvom i sa starog jaza preneta na rukavac reke.

ПОСЛЕДЊА ВОДЕНИЦА НА УВЦУ: У засеоку нововарошких Сеништа чују се чекетала на имању Љубојевића

Bogdan Ljubojević u svojoj vodenici / Foto D. Gagričić

Uz huk vode iz badnja, koja padajući na vodeničko kolo pokreće teški kamen i jetki zvuk čeketala, što bira zrna žitarice iz koša, u mučnjak pada brašno za trpeze gorštaka iz vrleti Starog Vlaha. Mirisi zavičaja i đakonije stižu i u domove potomaka rasutih po Užicu, Čačku i sve do srpske prestonice.

- Nekad je i po 30 tovara žita ispred vodenice čekalo red za mlevenje, a sada retko ko seje žito, raselila se sela, kupljeni električni mlinovi, pa je i pomeljara malo. Ipak, donese po neko džačić, najčešće heljde, pa kukuruza i pšenice. Banu u vodenicu uoči krsnih slava, praznika, nekog seobeta... Nema pogače i pite, niti kačamaka i proje bez brašna čije zrno nije trljao vodenički kamen - kazuje Bogdan Ljubojević (80), poslednji vodeničar na Uvcu.

Kuća Ljubojevića je poslednja u selu Seništa, u "ćošku opštine". Uz ujam od pet odsto vodenica na imanju je mlela zob, raž ječam na tri vitla još za turskog "vakta i zemana". Preci su jaz dug 500 metara branili od bujica sa Golih brda i plahovite reke.

Pre šest decenija u srednjem i gornjem toku Uvca podignute su tri brane i jezera potopila imanja, uspomene, zavičaj, vodenice... Branom u Radoinji skraćen je tok reke i ona tunelom sprovedena na turbine HE "Bistrica". Bez vode je ostalo šest vodenica, sve do Klaka, ali Ljubojevići nisu dali da kilovati umuknu zvuk čeketala, da vodeničko kamenje pregazi vreme i premreži paučina.

- Sa zidina zapustele vodenice 1962. godine preneli smo jedno kolo i kamenje na rukavac Uvac, u čije se staro korito slivaju potočići, a i vodom izdašniji Klački potok, nedaleko od kuće. Vode ima i na suovici, da se za dan samelje 300-400 kilograma žita. Eh, tih godina se lepo živelo od ujma - priseća se za, "Novosti", Bogdan, penzioner užičkog "Jedinstva".

Poslednja kuća u Klaku i Seništima / Foto D. Gagričić

U trošnoj brvnari je i drvena zamka koja brašnom mami pacove. Preneli su ovde vodeničari i stari čekrek, kojim su se, radi merenja, podizale vreće brašna i žita, ali bez mišica i poturanja ramena. Stari vodeničar čeka odgovor iz Opštini da li daju kakvu subvenciju za obnovu vodenica.

SEOBA ZBOG RHE "BISTRICA"

KAMENjE melje žito, čekajući potop, jer već pola veka u Klaku žive u neizvesnosti zbog najavljene gradnje revirzibilne HE "Bistrica". Baš dole u tesnacu je nacrtana brana, u čije će jezero pumpe izbacivati vodu Lima.

- Sedamdesetih godina su kod nas konačili radnici "Jugofunda" i projektanti ispitujući teren, a mi još čuvamo ključeve nekih bušotina. Gradnja centrale se paminje kad zagusti zbog nestašice struje, dolazili ovamo i Kinezi...? Ostasmo u nedođiji, bez boljeg puta - nekako više za sebe kazuje Bogdan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove